Геодезия

Изложба показва развитието на геодезическия факултет в УАСГ

До края на септември продължава изложбата, посветена на 80-ата годишнината от създаването на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), и свързана с работата на Геодезическия факултет.

През 1942 г. е създадено Висшето техническо училище. Тогава в Строително-архитектурния факултет се обособява отдел „Земемерно инженерство“, както и катедри „Геодезия и астрономия“ и „Фотограметрия, топография и кадастър“. Днес Геодезическият факултет (ГФ) на УАСГ е единствен по рода си в България и съчетава дългогодишните традиции с най-модерните технологии и методи.

По време на обучението в специалност „Геодезия“ младите специалисти използват разнообразни съвременни технологии (лазерни скенери, дронове, GPS-и и др.) и компютърни софтуери, което, в съчетание с изобилието от учебни практики, ги прави едни от най-добре подготвените за работа в реални условия, разказват от УАСГ.

Геодезисти участват във всеки строителен проект в градска и извънградска среда, създават карти, работят с модерни бази данни, приложими в множество сфери. Активно са ангажирани в създаването на контролно-измервателни системи, предотвратяващи аварии в стратегически съоръжения, като например язовири. Работата им е от изключителна важност и за сеизмичните изследвания.

Дейността на геодезистите има множество пресечни точки с тази на IT-специалистите и също така предлага възможности за разнообразна реализация в модерни сфери, както и за работа от дистанция. Сферата на геодезията обаче позволява и голяма мобилност, възможност за работа сред природата, както и посещение на интересни места и обекти с ограничен достъп.

Преподаватели от ГФ многократно са участвали в българските научни експедиции до Антарктида. Провели са две мисии в Света гора, в труднодостъпни местности. Заснемане на българския манастир „Св. Георгий Зограф“, прецизно лазерно сканиране на храм-паметника „Св. Александър Невски“, детайлно картографиране на дъното на язовир „Студена“ и образователни проекти за обучение в ранна детска възраст са част от ангажиментите на преподавателите във факултета.

Геодезическият факултет се занимава с подготовката на кадри в областите геодезия, картография, кадастър, фотограметрия, дистанционни изследвания на Земята, оценка на недвижими имоти, управление на земеделски земи и имоти, управление на европейски инфраструктурни проекти, земеустройство, екология и опазване на околната среда.

Интердисциплинарната специалност „Устройство и управление на земи и имоти“, както и магистърската програма „Управление на европейски инфраструктурни проекти”, са нови за България и се изучават единствено в ГФ на УАСГ. Специалността „Устройство и управление на земи и имоти“ осигурява теоретични знания и практически умения по устройство на териториите, управление на земи и имоти, оценка на недвижимата собственост. Едно от големите предимства на обучението по специалността е неговата интердисциплинарност, която съчетава познания от областта на инженерните науки, правото, оценката и управлението на недвижимата собственост, икономиката и екологията.

Магистърската програма „Управление на европейски инфраструктурни проекти” е нова за нашата страна и също се изучава единствено в Геодезическия факултет на УАСГ, припомнят от учебното заведение. Обучението в магистърската програма е насочено към управлението на европейски инфраструктурни проекти в съответствие с философията и функционирането на европейските програми и отговаря на съвременните насоки на развитие, фокусиращи се в тази област към интернационализация на инженерната инфраструктура, хармонизацията на инфраструктурните мрежи и опазването на околната среда.

Изложбата е подредена във фоайето на УАСГ.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад
  ГЕОДЕЗИЯ И ВОДОПАДИ: Мечкулският водопад

  На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално измерване

 • Книга за моделиране на дигитални двойници
  Книга за моделиране на дигитални двойници

  Издателство Whittles Publishing публикува нова книга, озаглавена „3D/4D моделиране на градове – от сензорите до приложения“. Този изчерпателен ресурс е предназначен за напреднали студенти, докторанти,

 • Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия
  Геодезия и водопади: новата поредица на Геомедия

    На 8 септември 2023 г., по инициатива на планинския водач на „Планинария“ и автор на книгата „Българските планини“ – Момчил Цветанов, беше направено официално

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us