Геодезия

Изстрелват четири нови спътника „Галилео“

В 20:36 ч. българско време на 12 декември от космическия център Куру във Френска Гвиана ще бъдат изстреляни четири спътника „Галилео“. Те ще се понесат на борда на модифицирана ракета „Ариана 5“. След полет с продължителност 3 ч. 55 мин. четирите сателита ще заемат кръгови орбити на височина 22 922 км с наклон 57 градуса.

Тази година за първи път за изстрелването и ранната орбитна фаза отговаря Европейската агенция по ГНСС (GSA). GSA ще съблюдава работата на „Спейсопал“ (Spaceopal) в качеството си на оператор на услугите на „Галилео“.

Изстрелването на четворката сателити „Галилео“ ще допълни съзвездието до общо 22 апарата.

Крайната фаза на европейската навигационна сиситема ще включва общо 30 спътника.

Вижте и интервюто на Карло дес Доридес, изпълнителен директор на Европейската агенция за ГНСС, пред списание „Геомедия“Европейската агенция за ГНСС, пред списание „Геомедия“.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • КИГ организира обучителен курс в София
  КИГ организира обучителен курс в София

  Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) организира поредното обучение. Курсът за поддържане и повишаване на професионалната квалификация във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по

 • Конференция за световния ГИС ден
  Конференция за световния ГИС ден

  Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и тази година е през ноември. На 17 ще се проведе онлайн конференция по повода.

 • Геодезистите канят на конференция
  Геодезистите канят на конференция

  От Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) канят днес и утре, 4 и 5 ноември 2021 г. в София на ХХХI Международен симпозиум

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us