Геодезия

Изстрелват четворка сателити „Галилео“ в средата на декември

В средата на декември четири спътника „Галилео“ ще се присъединят към европейското навигационно съзвездие. Това обявиха от Европейската агенция за ГНСС.

Сателитите с поредни номера 21 и 22 се намират на космодрума във Френска Гвиана от средата на миналия месец, като предходните два са пристигнали през септември. Спътниците се съхраняват в подготвителната сграда на космическия център.

Четворката ще бъде изстреляна едновременно на борда на модифицирана ракета Ариана 5.

Последната „Партида №3“ от осем сателита „Галилео“ бе поръчана през юни, в допълнение на произведените досега 26.

„Галилео“ започна да предлага първоначали услуги на 15 декември миналата година. В момента съзвездието се състои от 18 сателита в орбита. Пълната система ще се състои от 30 спътника в орбита (24 оперативни и 6 резервни).

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • КИГ организира обучителен курс в София
  КИГ организира обучителен курс в София

  Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) организира поредното обучение. Курсът за поддържане и повишаване на професионалната квалификация във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по

 • Конференция за световния ГИС ден
  Конференция за световния ГИС ден

  Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и тази година е през ноември. На 17 ще се проведе онлайн конференция по повода.

 • Геодезистите канят на конференция
  Геодезистите канят на конференция

  От Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) канят днес и утре, 4 и 5 ноември 2021 г. в София на ХХХI Международен симпозиум

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us