Геодезия

Юри Райзман за фотограметрията и ефективната държава: Успешният бизнес изисква гъвкавост

Д-р Юри Райзман е част от екипа на технологичната компания VisionMap от 2008 г. Той е отговорен за технологичната система А3. Райзман е работил като шеф на отдела по фотограметрия и дистанционни изследвания на Израел и като мениджър в ГИС отдела към кадастъра на Израел. С повече от 25 години опит в фотограметрията, въздушна фотография, картографирането, ГИС, стандартизацията, той публикува над 50 статии по различни теми. Член е на обществото по фотограметрия и дистанционни изследвания на Израел, както и на Асоциацията на лицензираните оценители. Райзман завършва Московския държавен университет по геодезия и картография с магистърска степен по въздушна фотография и фотограметрия. По-късно получава и докторска степен.

bg

         Вие познавате България – наскоро представихте в София проекта си за заснемане на България с вашето оборудване. Ще го осъществите ли и ако да, а ако не – защо не бихте го завършили?

         VisionMap ООД е разработчик и производител на иновативната система за цифрово заснемане A3 Edge, която отваря вратата за големи картографски проекти по най-ефективен начин. Тук трябва да отбележа, че ние сме доставчици на новата технология за картографиране, но не планираме да извършваме самите ние такива проекти – като този за България. Като доставчици на тази технология бихме участвали заедно с местна геодезическа компания, която да отговаря за изпълнението на проекта, но да се занимава и с многото професионални и административни въпроси, свързани с евентуалното му изпълнение.

         Какво мислите за българските учени и геодезисти?

         Ще кажа само, че Българската академия на науките, основана през 1869 г., е една от най-важните академични институции в света с дълга и богата история.

Съответно и български учени и геодезисти имат много добро образование и практически опит в извършването на всички възможни проекти в нашата област.

         Познавате ли много български експерти? Как се работи с тях? Знаете ли какви са техните проблеми тук – може би знаете, че напоследък те работят без особена подкрепа от страна на правителството и при постоянна липса на държавни средства?

         Имам много добри отношения с много български специалисти, както от академичната общност, така и практици – геодезисти. Всъщност, ние сме в контакт през цялото време, обменяме информация и мислим за възможно взаимно ползотворно сътрудничество.

Разбирам също много добре и проблема с финансирането от държавния, но вярвам и в силата на частния бизнес. Днес, в областта на геоинформацията, ние имаме много неща, които можем да предложим на пазара, като се започне с ежегодното обновяване на ортофото заснемането и повишаването на качеството му, с производството на висококачествени 3D модели. Всички тези картографски продукти са широко използвани с различни цели – от общо картографиране, през постоянен мониторинг на градските райони, следене на възможните широкомащабни екологични промени, управлението на бедствия (наводнения, пожари, земетресения), вътрешната сигурност, градско планиране и др.

         Все пак, какво бихте препоръчали на България да излезе от тази постоянна криза?

         Не мисля, че съм в състояние да давам препоръки към България или българите. Вярвам, че българският народ сам ще намери най-подходящия начин за преодоляване на всички пречки.

predstBg3

         През следващата година ние ще бъдем домакини на основното събитие на ФИГ – работната седмица 2015 г. Ще дойдете ли?

         Да, със сигурност. Наистина ми харесва идеята колеги от цял ​​свят да се съберат в България. Освен това поради географското си положение България може да бъде много добър мост между различни части на Европа и Близкия изток.

         Популярна ли е България в Израел?

         Разбира се. Израелтяните много се радват вашите летни и зимни курорти. Българските златни плажове са много близки до Израел – по-малко от два часа полет и сте във Варна.

         Разкажете ни малко повече за технологията A3 EDGE – колко дълго сте работили върху нея? Кои са най-известните от вашите потребители? Постоянно ли я актуализирате? Когато ще започнем да използваме 3D фотографията във фотограметрията?

         Започнахме развитието на технологията A3 през 2004 г. Отне ни няколко години, за да достигнем до първия прототип. През 2006 г. първите камерите бяха готови и участваха в много проекти в Израел. Международният маркетинг на продукта започна през 2009 г. и през 2010 г. първите пет камери бяха доставени на нашите клиенти. Днес имаме повече от 50 камери по целия свят – на всички континенти. Трудно е да говоря за потребителите – за нас всички те са важна част от нашето разрастващо се A3 семейство.

VisionMap е сравнително голяма компания за този пазарен сегмент. Ние имаме повече от 100 постоянни служители и редица подизпълнители. Всички тези хора постоянно работят върху производството на съществуващите модели на камери и върху развитието на нови такива. Въздушната фотография и фотограметричният софтуер, разработен от VisionMap, също се обновява непрекъснато с най-малко две основни версии всяка година.

Едно от най-горещите нови решения – автоматично 3D решение за моделиране на градската среда, е успешно изпълнено с технологията VisionMap технология. Тази нова технология позволява създаването на висококачествен и подробен дигитален модел на повърхността с автоматична текстура, като по този начин се получава висококачествен и геодизично точен 3D модел на района. По мое мнение, в близко бъдеще, тази технология в много случаи ще замени съществувала LiDAR технология и ще осигури много удобен начин за създаване на 3D кадастър.

predstavjaneto v bg2

redstavjanetovBG

         Вашите продукти са много иновативни и имат най-добрите показатели на пазара – стойност цена – качество. Как постигате този баланс?

         Постоянно се опитваме да направим най-доброто – най-добрата технология, най-добрите продукти, на най-достъпни цени. Винаги търсим най-доброто финансово решение за двете страни – за купувача и за продавача. Накратко – от нас се изисква и ние сме много гъвкави в бизнеса.

         Как ще определите себе си: като учен или предприемач? Може ли един професионалист днес да бъде само учен или само мениджър? Какво ви е нужно, за да бъде успешен в работата си?

Харесва ми да съм учен и предприемач едновременно. От една страна съм учен с повече от 60 публикувани статии и изработени множество реални научни проекти. От друга страна, аз съм предприемач, който иска да развива новите технологии за заснемане и ги прилага в работния процес на терен всекидневно. Всъщност не виждам антагонизъм между учения и предприемача.

Има много различни стереотипи на учените и мениджърите в съвременния свят, като всички от тях имат право да съществуват. И накрая, успехът зависи не само от вас, но и от много други неща около вас – вашата решителност, вашето усърдие, гъвкавостта ви, приятелите и колегите ви, семейството ви.

         Преподавате ли опита си някъде?

         Успоредно с предишната ми работа в Кадастъра на Израел преподавах до 2003 г. в Технологичния институт в Хайфа – това са почти десет години. Водех два курса – по фотограметрия и по картографски технологии. По мое мнение, има две важни неща в преподаването – да знаете на какво искате да научите хората и да знаете как да го направите. Може би ви звучи като клише, но за мен е вярно.

predstBg3

         В момента в страната ви има въоръжен конфликт. Какъв би бил изходът от тази ситуация? Знаем, че това е много сериозен и труден въпрос.

         Надявам се, че този конфликт вече няма да съществува, когато читателите ви четат това интервю… За съжаление, това се повтаря на всеки две-три години. Аз също се надявам, че ще намерим решение за тази ситуация и ще бъде в състояние да насочим своите научни усилия за мирни цели.

         Как Израел успява да бъде на такова високо ниво по геодезия в тези дни на проблеми?

         Израел е много добре организирана и ефективна държава и тези тревожни събития, както вие казвате, като цяло не влияят върху основната дейност на страната и работата на отделния човек. Ние винаги се стремим да бъдем най-добрите във всяка област, в която сме въвлечени. Тези проблеми само дооформят нашия национален характер, което го прави и по-зрял.

         Какво е бъдещето на фотограметрията след 20 години?

         Ще има различни източници на информация – т. нар. мулти сорсинг – подземни, наземни, въздушни и сателитни, данните ще се обработват едновременно и ще имаме ново значение на картографски продукти, както и нова интегрирана информация за света.

         И последно – какво ви вдъхновява най-много в работата ви и в живота?

         Предизвикателствата!

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us