Геодезия

Камарата иска домакинство на Работната седмица на FIG през 2015/2016 г.

Редовното заседание на Управителния съвет на Камарата на инженерите по геодезия, на което бяха поканени да присъстват членовете на Контролния съвет и Комисията по професионална етика на КИГ, се състоя на 01.07.2011 г. Основната дискутирана тема беше възможността за кандидатстване на КИГ за провеждане на Работната седмица на FIG в България през 2015 или 2016 г.

Бяха представени изискванията за участие и предварителна подготовка за кандидатстване, които са разпратени от офиса на FIG до всички членуващи организации. Вече има подадени няколко заявления, които до момента не са одобрени. Гилдията намира подкрепа от страна на заместник председателя на FIG и приятел на България д-р Криси Потсиу.          

Провеждането на работната седмица на FIG минава под егидата на най-високопоставения държавник на дадената страна – президента или премиера. Успоредно със седмицата се организира и геодезически симпозиум. За да се състои подобно събитие, то трябва да се организира поне две години предварително и затова през 2014 г. на работната седмица на FIG ще се направи официално представяне на събитието и на организацията домакин. Подготовката е тежка и изисква много ресурси – човешки и финансови. В момента Камарата не е финансово силна. Това би се променило, когато се внесат промените в ЗКИР. Решението за евентуалното домакинство на България е изключително отговорно. През 2015 г. управлението на Камарата ще е различно, но основната тежест по организацията ще падне върху настоящето управление. Участието на офиса на FIG е изключително голямо, като основен организатор на събитието. Работната седмица би могла да се проведе съвместно с GeoExpo 2015 или 2016 г., като може да се търси сътрудничество с големи фирми.

В Камарата се обсъждат възможните градове домакини за провеждане на събитието – Варна и София. Този въпрос подлежи на коментар.

На редовното заседание на Камарата се реши единодушно КИГ да кандидатства за организиране на Работната седмица на FIG в България през 2015 или 2016 г. Предстои подготовката на съответните документи, съгласно изискванията на централата на FIG.

Следващото редовно събрание на Управителния съвет на КИГ ще се проведе през октомври.

 

Наши представители на срещата на федерацията на геодезистите в Маракеш

 

Menara_Garden,Morocco,Marrakech.jpg

 

General_AssemblyFIG.jpg
Общо събрание на FIG

34-то Общо събрание на FIG в рамките на работната седмица на Международната федерация на геодезистите събра 1500 представители от 90 държави между 18 до 22 май 2011 г. в мароканския град Маракеш. На Общото събрание присъстваха представителите на 50 членуващи организации, сред които и от България – от Камарата на инженерите по геодезия, като член на FIG.

Основната тема на общото събрание беше работния план за 2011-2014 г. на федерацията и управителните й органи. Решение за мястото на провеждане на Работните седмици 2015 и 2016 г. ще бъдат взети в Рим през май догодина, а офертите за кандидатстване ще се приемат до края на октомври 2011 г.

Както повелява традицията, проф. Стиг Енемерк – предходен председател на FIG, беше обявен за почетен председател на федерацията.

ProfessorStig Enemerk.jpg
Проф. Стиг Енемерк е обявен за Почетен Председател на Федерацията

Международната федерация продължава да се разраства и да печели популярност. Доказателство за това е, че на срещата в Маракеш бяха приети нови членуващи организации от Етиопия, Либерия, Нигерия и Сенегал. Освен това е одобрено членството на няколко съдружници, корпоративни и академични членове.

sociallising.jpg
Социална програма

На общото събрание се проведе ползотворна и енергична дискусия по въпрос, засягащ членството, а именно – правото на гласуване. В резултат на разговорите се реши да се сформира работна група, която да разгледа въпроса и да състави документ за обсъждане за Общото събрание през 2012 г. в Рим, където ще продължи обсъждането по темата.

Meeting of Presidents of member organizations.jpg

Среща на председателите на членуващите организации, на която са обсъждани както проблемите на FIG, така и въпроси с местен и регионален характер

В работната група са включени членуващи организации от Белгия, Канада, Дания, Германия, Хонконг, Китай, Ирландия, Италия, Кения, Ливан, Холандия, Нова Зеландия, Южна Африка и САЩ. Представителите на тези формирования ще се самоорганизират и ще излъчат председател, който да докладва за резултатите от работата им. Всички останали членове на FIG също имат право на предложения и на участване в обсъжданията.

councilFIG.jpg

Съветът на FIG

Следващата Работна седмица на FIG ще бъде организирана от италианската колегия (Consiglio Nazionale Geometri e Geomteri Laureati) в Рим между 6-11 май 2012 г. Домакините са избрали тема на седмицата „Познания за управление на територията, опазване на околната среда и оценка на културното наследство“. Повече за организацията и събитието на сайта www.fig.net/fig2012.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us