Геодезия

Камарата участва на международния конгрес на FIG


Мария Сотирова, секретар на КИГ

Камарата на инженерите по геодезия имаше свои представители на най-голямото световно събитие за геодезическата общност за годината – XXIV конгрес на Международната федерация на геодезистите (FIG). Срещата се проведе в течение на близо седмица – между 11 и 16 април, в икономическата столица на Австралия – Сидни. Родната делегация беше водена от председателят на КИГ инж. Ангел Янакиев. Уважението към българската геодезическа общност беше засвидетелствано от поканата към инж. Янакиев да  съпредседателства едно заседанията на Комисия 3 на FIG, заедно с бъдещия председател – израелският колега Йерах Дойчер. Инж. Янакиев използва възможността да популяризира предстоящата годишна среща на Комисия 3, на която България ще бъде домакин през есента. Успоредно с това заседание на 15,16 и 17 ноември в Софи ще се проведе и работна среща на друга комисия на федерацията – Комисия 7. Българските представители раздадоха много покани и активно популяризираха събитието, на което ще са домакини. Основните теми на бъдещите срещи ще е управлението на земята след настъпване на новото хилядолетие.

В рамките на конгреса бяха проведени повече от 150 технически и кратки сесии, работни срещи и специални форуми с почти 800 изнесени доклада. Регистрираните за участие в събитието бяха повече от 2 000 души от над 100 страни.

Камарата на инженерите по геодезия участва и в изборите за нов председател и заместник председатели на FIG, както и в гласуването за мястото на провеждане на следващият конгрес. След оспорван вот следващ председател на FIG бе избран Теи Чи Хай от Малайзия. Негови конкуренти бяха Матю Хигинс от Австралия и Иян Грйнвай от Великобритания. Трите овакантени поста на заместник председатели бяха заети съответно от д-р Криси Потсиу от Гърция, проф. д-р Рудолф Стайгер от Германия и проф. д-р Далал Алнагар от Египет, като първите двама са с мандат за четири, а третият – за две години.

При избора на място за провеждане на следващият конгрес на FIG, с три гласа преднина спечели Куала Лумпур, Малайзия пред Истанбул, Турция.

В края на конгреса всички участници си пожелаха да се видят догодина на работната седмица на международната федерация в Маракеш, Мароко.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us