Геодезия

Картографираха радиацията във Фукушима

Японската агенция за атомна енергия (JAEA) разработи начин за 3D сканиране и визуализиране на радиационните данни след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. Това става чрез комбиниране на няколко неща – камера Compton, измервател на радиация и мобилна система за картографиране Kaarta Stencil 2.

Катастрофата във Фукушима през 2011 г. е най-тежката ядрена авария след трагедията в Чернобил през 1986 г. В трите реактора имаше изтичане на радиация заради загуба на охлаждаща течност. От тогава продължават усилията за обеззаразяване на трите ядрени реактора. Очаква се тази работа по извеждане от експлоатация да продължи десетилетия.

Бързо създаване на 3D радиационни карти

При работата по извеждане от експлоатация е изключително важно да се разбере разпределението на радиацията, за да се намали ефективно излагането на радиация и да се обеззарази района. Основният проблем е, че при традиционните методи се прави замерване на повърхността, докато със сканиране може да се измери радиацията в 3D модел.

За да разреши този проблем JAEA разработи начин за визуализиране на замърсени зони, точно чрез комбиниране на радиационна камера на Compton и триизмерната система за картографиране Kaarta Stencil 2.

Системата iRIS

Така се изгради системата, наречена iRIS, която позволява бързо създаване на 3D радиационни карти. JAEA успя да получи данни за разпределението на замърсяването за много кратко време – по-малко от 5 минути, без да се доближава до замърсената зона.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us