Геодезия

КИГ подготвя за Работната седмица на FIG през 2015 г в София


Инж. Татяна Аршинкова, технически секретар на КИГ

Българските геодезисти продължават работата си по организирането на работната седмица на международната федерация на геодезистите (FIG) през 2015 г. в София. По тази причина на 29 и 30 октомври 2013 г. главният мениджър на организацията Луиз Фриис-Хансен посети България и проведе няколко срещи във връзка с домакинството на българската столица. Фриис-Хансен проведе няколко срещи с инж. Ангел Янакиев – председател на Камарата на инженерите по геодезия и председател на Конференцията 2015 г. и с инж. Златан Златанов, член на УС на КИГ, организатор на Конференцията 2015 г.

На тях те уточниха функциите, които ще поеме Местният организационен комитет, и тези, които ще поеме FIG, относно организацията на събитието. Луиз Фриис-Хансен и българските организатори се срещнаха с Компанията за международни конгреси, партньор на КИГ, за по-детайлно обсъждане и доуточняване на задълженията. Детайлно бяха обсъдени бюджетът за Работната седмица и закриване то на конгреса на FIG в Куала Лумпур през 2014 г. Според правилата, с организирането на тържеството по закриването на конференцията в столицата на Малайзия трябва да се заемат българите от КИГ. До най-малка подробност бяха обсъдени детайли около изложението в България – щандове, участници, местни и регионални спонсори, етажен план на експозицията. Бяха уточнени точки от договорите с конгресния център на НДК. Обсъдена беше и местната и международната регистрация, церемонията по откриване, която ще се проведе със съдействието на FIG; съпътстващите събития – като национална и гала вечеря; технически и социални турове. Основен акцент беше и промотирането на събитието на местно и регионално ниво, както и детайлите около организацията като програмни книжки, чанти за конференцията, баджове, билети, постери и банери.

Инж. Янакиев организира среща на Луиз Фриис-Хансен с изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Валентин Йовев и цялото ръководство. Инж. Йовев изказа готовността си за подкрепа при организацията на събитието като партньор на КИГ, при което г-жа Хансен изказа своите благодарности за подкрепата и отзивчивостта. По-късно имаше и среща на Луиз Фриис-Хансен, инж. Янакиев и инж. Йовев с министъра на инвестиционното проектиране – арх. Иван Данов. Той също изказа подкрепата си за организацията на събитието пред ръководството на КИГ и представителката на FIG. На срещите, проведени в АГКК с инж. Йовев и ръководството на АГКК, като и на срещата с министър Данов мениджърът на FIG г-жа Хансен запозна аудиторията със структурата и организацията на FIG, партньорите и спонсорите на FIG, както и обясни значимостта на Работната седмица. Г-жа Хансен също вметна за насърчаването на младите геодезисти да вземат участие в събития от такъв мащаб. Според ръководството на FIG се очаква към 1 000 делегати от страни по целия свят да вземат участие в събитието през 2015 г., тъй като Конгреса на FIG 2014г . ще се проведе в Куала Лумпур – Малайзия, а 2016 г. ще бъде проведен в Крайстчърч, Нова Зеландия. Поради отдалечеността на двете страни – Малайзия и Нова Зеландия, ръководството на FIG мисли, че много делегати ще предпочетат да дойдат само в България, още повече, че страната ни е членка на Европейския съюз и географското и положение е по-централно. На работната седмица през 2015 г. в София ще бъде и първата мащабна изява на новоизбраното ръководство на FIG. Ето защо събитието от догодина е много важно за FIG, подчерта г-жа Хансен. Тя обеща усилено да промотира Работната седмица по всички възможни начини на сайта на FIG. КИГ трябва да работи за популяризирането на срещата на национално и регионално ниво. Според г-жа Хансен възможността за провеждане на Работна седмица в Източна Европа и най-вече в България е предизвикателство и привилегия за FIG. След като се запозна с културното наследство и древността на София, г-жа Хансен адмирира избора на темата на Работната седмица: „От мъдростта на вековете към предизвикателствата на съвременния свят“, както и избора на лого – Народния театър „Иван Вазов“ – символ на културата и духовността на София.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us