Геодезия

Китай показа първите 3D сателитни снимки

Китай показа първите 3D изображения с висока разделителна способност, заснети от сателита за изображения Gaofen-7, който беше изстрелян през ноември. Сателитът – най-новият в поредица от 14 планирани спътника, предназначени да преработят орбиталните възможности на Китай за изобразяване – се твърди, че е толкова прецизен, че може да „вижда“ отделни хора от 500 километра нагоре.

Проектът Gaofen вече значително намали търсенето от страна на Китай на чуждестранни източници за тези важни данни.

Всеки нов сателит е с добавени уникални или подобрени възможности, използвайки различни орбити и оборудване, за да предостави различни данни на повърхността. Gaofen-7 комбинира многоспектрални камери с високо прецизна лазерна алтиметрия, за да осигури изключително подробни – макар и не със съвсем пълна разделителна способност – 3D изображения на структури и сухопътни форми.

При идеални условия сателитът може да произвежда цветни изображения с разделителна способност под метър, което позволява откриване на обекти с размери по-малко от метър.

Чувствителността на спътника Gaofen-7 го прави идеален за геодезически и строителни цели. Според един от създателите на сателита Цао Хаи, в миналото заснемането и картографирането бяха трудоемки и отнемаха месеци или дори години, а с новия сателит тези задачи могат да бъдат изпълнени за минути. „Преди пускането на Gaofen-7, ние можехме точно да локализираме магистралите, а сега може точно да намерим и селските пътища.“

Gaofen-7 вече е заснел хиляди изображения и ще остане в орбита най-малко осем години. Част от изображенията от проекта ще бъдат достъпни от всяка точка на света.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us