Геодезия

Китай изстреля още един навигационен спътник BeiDou

Китай отбеляза поредното успешно изстрелване на сателит от системата BeiDou и първото за 2019 година. Спътникът пое към проектната си наклонена геосинхронна орбита изминалата събота в 22:41 ч. местно време (1:41 ч. на неделя българско време). Той бе изстрелян на борда на ракета носител Чан Джън-3B, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. Спътникът е 44-ти поред от системата BeiDou, като е първият от нея в подобна орбита.

След проведените тестове в орбита новият спътник ще работи заедно с още 19 спътника BeiDou от трето поколение. Главният проектант на системата Янг Чангфенг заяви в свое изказване тази седмица, че хибридния дизайн на съзвездието, при който три групи сателити при различни орбитални режими работят съвместно е изключителна иновация на BeiDou и първа в света.

Това ще увеличи броя на видимите спътници в азиатско-тихоокеанския регион, като предостави по-добро обслужване на региона, допълни Янг. Според него точността на позициониране с BeiDou е достигнала 10 метра в глобален мащаб и 5 метра в азиатско-тихоокеанския регион. Данните са обобщение на резултатите постигнати от началото на глобалната услуга, която започна в края на миналата година.

Очаква се системата да бъде завършена през 2020 година.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us