Геодезия

Книги брой 5/2009


Богът на дребните неща

Арундати Рой

ИК Жанет 45

Сузана Арундати Рой е млада индийска писателка, която печели все по-голяма популярност в Западния свят. През 1997 г. за книгата „Богът на дребните неща” получи наградата Букър. Днес тя има в биографията си и авторство на няколко сценария и редица есета. Името й се свързва и с борбата за социална справедливост и е един от привържениците на антиглобализма. Интересен факт е, че през 2006 г., заедно с Ноъм Чомски и Хауърд Зин подписват писмо, публикувано в британския в. „Гардиън”, в което осъждат политиката на Израел в Близкия изток.

Рецензентите определят „Богът на дребните неща“ като роман, достоен да се нареди до произведенията на писатели като Салман Рушди и Габриел Гарсия Маркес, а читателите са готови да преразказват с часове преживяванията си около четенето му.

Натрапчиво прекрасна е хубаво определение за книгата.

Музей на невинността

Орхан Памук

ИК Еднорог

Орхан Памук е изключително известен на българската публика, но явно тя не се е наситила на текстовете му и отново ще бъде изкушена да посегне към скритото между кориците на „Музей на невинността”. Причината е, че Орхан Памук е добър разказвач, и каквото и да описва – го прави добре. Този път разказът е за любовната история, която се оплита като приказка из витите улици покрай хълмовете на Истанбул. Страст и плътност има в този нов текст на Памук, често определян като негово върхово постижение.

Кратка история на Близкия Изток: от Аврам до Арафат

Кристофър Кетъруд

ИК Унискорп

В българската среда Близкият Изток се нарича така, защото се предполага, че географски се намира близо до нас. Въпреки това макар културно и исторически да сме свързани с тази област, съществуват и много въпроси. „Кратка история на Близкия Изток От Аврам до Арафат“ е удобен и сравнително кратък наръчник, който може да задоволи първоначалното любопитство за най-важните събития в района. Хубавото е, че тезата на Кетъруд е, че историята на Западният свят се корени в Близкия Изток – нещо, което често се забравя днес. Книгата може да се ползва като ключ към загадките на изтока и като основа за разбирането на днешните събития там, без да налага някаква посока за интерпретация.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us