кофа

Асоциацията на геодезическите фирми на гости в Македония Мишо Настев, председател на асоциацията

По покана на Камарата на овластените геодезисти на Република Македония, българска делегация взе участие в Първото работно събрание на Камарата. То се проведе от 03.04 до 04.04.2009 г., в хотел «Метропол», град Охрид. На събранието присъства и делегация от Република Сърбия.

Поради силното желание за установяване на контакти с македонските колегите българските геодезисти бяха представени от 11 души.

Разгорещените дебати, след които македонските ни колеги взеха основополагащи за дейността на своята Камара решения, не ги лишиха от интерес към предложението за създаване на Балканска геодезическа асоциация.

Идеята за създаването й, основните цели и принципи на функционирането й бяха представени пред делегатите от Председателя на Асоциация на геодезическите фирми в България. В популяризиране на инициативата се включи и г-н Сава Станкович – началник на Служба за границата на Република Сърбия.

Първото работно събрание на Камарата на овластените геодезисти на Република Македония протече в два вида сесии – дневни и вечерни.

Докато за раждане на истината на дневните сесии понякога се стигаше до спор, вечерните дискусии протекоха в дух на пълно разбирателство. Подложените на обсъждане въпроси за качеството на македонските трапези, танцувалните и певчески умения на македонските геодезисти, завършиха с единодушни заключения – световно ниво е под тях.

На дансинга България бе успешно представена от елитен отбор на «Геохайд». Певческата ни група внесе яснота в международното положение с процедурното питане – «Я, кажи ми, облаче, ле, бяло» и сподели приватизационен опит със сагата – «Продават се, мамо, белите манастири».

В резултат от положените усилия, овластените геодезисти на Република Македония прегърнаха идеята да се включат в градежа на Балканска геодезическа асоциация, като нейни основатели.

Следващата среща е в началото на юни в Суботица, Сърбия, а създаването на Балканската геодезическа асоциация ще бъде същия месец в София, както «Геомедия» вече писа.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us