кофа

България първа в света отваря галерия на Антарктида

Отварянето на изложбена зала на Южния полюс е акацията, замислена от Националната художествена галерия и Българския антарктически клуб. В основата на проекта стоят директорката на първия ни арт салон Бисера Йосифова и шефът на родните изследователи полярници проф. Христо Пимпирев.

 На 3 април ще бъде подписан договор, който ще узакони бъдещата им съвместна дейност, а в антарктическата ни галерия, първата в света експозиция на тези географски ширини, ще бъдат предложени 50-ина творби от фонда на Националната галерия. Селектираните от специалистите творби ще бъдат представени в социалните мрежи за всенародно допитване, където потребителите ще могат да изберат кои произведения първи ще представят българското изобразително изкуство на далечния континент.

Геомедия отдавна следи изкъсо какво се случва на Aнтарктида благодарение на Борислав Александров, Аспарух Камбуров и Юри Цановски.

Припомняме:

За Високоточните ГНСС измервания на базата „Св. Климент Охридски” на Антарктида, може да погледнете тук: https://www.geomedia.bg/index.php/article:956

Хидрографски дейности при екстремните условия на Антарктика, тук: https://www.geomedia.bg/index.php/article:587

Разкази от първо лице тук: https://www.geomedia.bg/index.php/article:407

А как се стига до ледения континент под платна тук: https://www.geomedia.bg/index.php/article:655

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us