кофа

Българска ряпа на Марс

От Институтът за космически изследвания и технологии при БАН разработват трето поколение на българската космическа оранжерия "Свет", която има вероятност да бъде включена в наземните експерименти за полетите до Марс.
Това съобщи директорът на института проф. Петър Гецов, който подчерта, че желанието на учените  е новото поколение българска оранжерия да лети като част от оборудването на бъдещити полети до Марс. Най-скорошните такива са били предвидени за 2020-2025 г., но в последствие са отложени.
Българската космическа оранжерия "Свет" има дълга история и е летяла повече от десет години в космоса, а в новоразработваната ще има специално светодиодно осветление. В нея ще може да се отглежда ряпа, салата, пшеница, като космонавтите, освен че ще отглеждат свежа храна на борда, ще "получават" и кислород, който се отделя при фотосинтезата на растенията.
Изявлението за разработката беше направено по повод 35 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и Международният ден на авиацията и космонавтиката,  а през тази година Институтът за космически изследвания ще празнува своята 45-годишнина.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us