кофа

Геоложкият пулс на Йонко Стоянов – там, където земните енергии срещат изкуството

Живописецът Йонко Стоянов ви кани на особена изложба, която се опитва да свърже две на пръв поглед несъвместими полета на човешкото познание – изкуството и геологията. Артистът е убеден, че културата е феномен на природата, а ние сме обусловени на квантово ниво какво да харесваме от т. нар. световен хидрогеоложки поток, завихрящ се от Марианската падина, преминаващ като спирала през три континента – Азия, Европа и Северна Америка и стигащ до Северния полюс.

Поредната възможност за докосване до идеята „Геоложки пулс" (Geologic Pulse) ще е на 27 март от 18 ч. в галерия Ракурси в София (на ул. Хан Крум №4а). Авторът кани всички да помислят заедно за връзките на човека със земните енергии, част от дискусията ще стане основа за документален филм, с чието осъществяване се е нагърбил кинематографистът Георги Тошев.

Йонко Стоянов е живописец, артист и преподавател, завършил НХА, но живеещ и работещ между Лос Анджелис, Торонто и София. Запазил бунтарския си дух, заради, който му е било доста тясно в България по „онова“ соц време, той се завръща на родна територия, за да ни запознае с мистерията на проекта си.

Йонко не е от стандартните, издават го коженото му яке, дългата му коса, небрежно прибрана на опашка и онази искрица в погледа, която вещае бури и истории. Най-вече за историите става въпрос, когато потънеш в разговорите с Йонко Иван, както е решил да се нарича, защото на американците им било трудно да произнасят Стоянов.

„ Геоложки пулс“ се зародил като проект между баща и син. Бащата на Йонко е геологът Иван Желев и въз основа на неговата теория от 15 години Йонко се занимава с изследване на връзката между обществените и творческите процеси и геоложкия световен филтрационен поток – подземното водно течение на дълбочина до 20 километра в земната кора. Инспириран от научната тежест на познанията на баща си, той се опитва да ни преразкаже тази теория по начина, по който той умее – чрез живописта.

Голямата изложба ще бъде открита на 16 май в Стара Загора в Регионалния исторически музей, а Йонко ви кани с едно изречение: „ За да разберете повече за себе си, за това кои сте и къде принадлежите“.

 

 

Михаела Самарджиева

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us