кофа

Грунтът на Марс е като в пустинята

Грунтът на Марс е като пясъка в пустинята Атакама в Чили. Освен това е открит токсичния химикал перхлорат, което не изключва на нея да е съществувала форма на живот. 
Според главния изследовател на мисията "Феникс" Питър Смит от Университета на Аризона в Тусон, са нужни нови изследвания, за да се потвърди дали анализираната от "Феникс" проба съдържа перхлорат и да се изключи възможността замърсителят да е внесен от спускаемия апарат. 
Преди това специалистите съобщиха, че пръстта близо до северния полюс на планетата е подобна на земната и там биха могли да се отглеждат аспержи, зелен фасул и репички. 
Първите изследвания на пробите с грунт от Марс показаха, че той е леко алкален и съдържа магнезий, натрий, калий и хлорид, необходими за живота. Перхлоратът сам по себе си не е нито полезен, нито вреден за живота, обясни Смит. 
Най-старата част от кората на Марс показва следи от действие на магнитно поле. Но сега то почти не съществува. Какво се е случило с планетата, не е ясно. 
Отговор на тази загадка дават канадски учени, според които причината е сблъсък с голям астероид. 
Същевременно проф. Джеф Тейлър от Хавайския институт по геофизика и планетология каза на конференция в Пърт, че на Марс може да живеят хора до 25 години, ако бъдат разработени системи за осигуряване на вода и кислород.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us