кофа

Камарата на архитектите алармира за некоректен конкурс

Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) е обявила обществена поръчка за изготвянето на проект за спортна зала в София, в която е въвела подозрително ограничителни условия за участие, заявиха от Камарата на архитектите в България. Става дума за дългоочакваната зала с капацитет 9 хиляди души, но изискванията за участниците в конкурса на практика са неизпълними за българските архитекти.
Причината е, че до конкурса се допускат само кандидати, които вече са проектирали поне едно построено спортно съоръжение с капацитет над 9 хиляди зрители, но у нас такава зала все още не съществува и така на практика на изискването отговарят само футболни стадиони, каквито не са изграждани през последните години.

Спортната агенция иска още участниците да са проектирали сгради в поне две държави, което пък предпоставя това да е чужда компания.

Третата забележка относно конкурса е, че поставеният срок за изготвянето на проекта е общо 24 работни дни, а за това време могат да се справят само онези, които предварително са започнали работа по задачата. Реалното време, според архитектите, би трябвало да бъде поне 5-6 месеца. От ДАМС заявиха, че процедурата е стандартна и става дума само за идеен проект.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us