Калифорнийци създадоха машина, която превръща водата във вино за три дни. В Евангелието на апостол Йоан (глава 2:1) е описано първото от седемте чудеса на Христос – превръщането на водата във вино. От тогава до сега мнозина се опитват да повторят чудото, но безуспешно.
До разработката на Кевин Бойър и Филип Джеймс. Машината има камера за ферментация с електрически сензори, преобразуватели, помпи и загряващи устройства, които осигуряват контролирана среда за първична и вторична ферментация. Уредът приготвя различни видове вино – каберне совиньон, шардоне, пино ноар, тосканско вино, совиньон блан, червено и бяло бургундско вино, а самата трайност на напитката е една-две седмици. Процесът на ферментация може да наблюдавате дори с приложение за смартфон, което известява кога виното е готово.
Изобретението струва 499 долара, а производството на бутилка – едва 2 долара.
Видео на чудото може да видите тук: https://vimeo.com/87328466