кофа

С нож и вилица към „Атласът на предразсъдъците: 20 начина да разрежеш Европа“

Вече сме ви разказвали за Янко Цветков и ироничните му карти, изобличаващи националните и географски стереотипи в различни страни. Проектът на Цветков Mapping Stereotypes (2009 – 2012 г.) вече има и второ книжно издание и то се казва „Атласът на предразсъдъците 2“ (Atlas of Prejudice 2). 
Част от този втори атлас е инфографиката „Разкъсването на Европа – 20 начина да разрежеш един континент”. В нея Европа се разделя на картофена и доматена, на бирена, винена или предимно водколюбива, на кафена и чаена, както и на Европа, предпочитаща зехтин и такава, залагаща на масло.
 
Освен тези вкусни предложения, които опитваме с нож и вилица, „Атласът на предразсъдъците 2“ ни предлага и уникален поглед върху иначе тривиални теми като трансатлантическите пътешествията на „расисткия ксенофоб наричан Христофор Колумб“, страстта за смешни шапки на османски султани, любовната афера между Карл Велики и папа Лъв III и откриването на Америка от скандинавските социалисти, известни като викинги. 
Всичко това може да „нахрани“ сетивата ви, а за повече информация може да сложите салфетката до чинията и да погледнете тук: https://atlasofprejudice.tumblr.com

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us