кофа

В деня на ромите со мангес или какво ново?

Днес на 8-ми април честваме Деня на ромите. Международният ден на ромския етнос е в памет на жертвите от етноса, загубили живота си през Втората световна война в нацистките концлагери. Датата се отбелязва за 24-ти път, откакто през 1992 г. е утвърдена от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".
В София, след Светата литургия в храм "Св. Неделя", ще бъде отслужена панихида за загиналите по времето на Третия райх, а партия ГЕРБ съвместно с фондация "Ханс Зайдел" организира конференция за ромската интеграция в България. В столичния квартал “Христо Ботев”от 14,30 часа ни очаква представянето на документалния филм на режисьорката Боряна Пунчева „Дългият път към дома”, а в Симитли по повод празника са ни приготвили образователна беседа, празнично шествие и спортни състезания.
Ние пък мислим, че докато държавата ги обгрижва, а те чакат на опашки за помощи е редно да погледнем въпроса под друг ъгъл.
може да видите карта по данни на Съвета на Европа за боря на ромите в отделните държави.
 
Италианският художник и скулптор, Амедео Клементе Модиляни ни показва портрет, озагалвен „Ромска жена с бебе“ ето тук:https://www.wikipaintings.org/en/amedeo-modigliani/gypsy-woman-with-a-baby-1919#supersized-artistPaintings-189516
 
А пък ние пък ви черпим с най-популярните ромси бисери ето така: https://www.youtube.com/watch?v=_tS4_9WH1bQ
 
С усмивка и намигване към ромските ни братя им казваме честито и се сещаме за знаменитата фраза: „който ни керел бути , нанай си хатарля , а шокар пенгяс а жорже димитров“ – който не работи не трябва да яде, казал го е Георги Димитров .

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us