кофа

Златодобивниците от „Дънди Прешъс“ копаят без ПУП в Крумовград

Компанията "Дънди Прешъс Металс-Крумовград" ЕАД тайно от местната власт започна строителни работи по златната мина на връх Ада тепе. Край реката до село Скалак златодобивната фирма е изградила шахтово-тръбен кладенец, чиито подробен устройствен план (ПУП) не е одобрен от общинския съвет в Крумовград. Председателят на съвета Метин Байрамали обеща проверка. 
 
Проектът предвижда еднократно изсмукване на 100 000 куб. м вода от река Крумовица, след което 98% от водата да се върти в затворен кръговрат. Компанията уверява, че мината и обогатителната фабрика ще се снабдяват от собствени кладенци, които няма да повлияят на водите в района, но според еколози канадските златотърсачи може да оставят без вода десетки хиляди жители на Крумовград и съседните села.
 
Вече 12 години продължава драмата със златната мина на Ада тепе, която заплашва с екокатастрофа Крумовград и района. През 2007 г. местните хора отхвърлиха веднъж проекта, който предвиждаше обработка на рудата с цианиди. Сегашният предвижда водна флотация с ксантогенати, меден сулфат и дитиофосфат, но според експерти също крие много рискове.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us