Геодезия

Коли на Гугъл отново в България

Колите на Google отново са в България. От март те актуализират картите си, което не е правено от 2012-та.На глобално ниво Google Maps и Street View планират да показват в бъдеще освен най-бързия, но и най-природосъобразния маршрут. Така чрез софтуер се очаква да бъде намалено замърсяването. За т.нар. „еко маршрути„, Google Maps ще разчита на данни от Street View и от сателитите за навигация. Обещанието е първите тестове да са по-късно тази година в САЩ.

Другата изненада ще е, че от юни приложението за навигация ще ни казва кога навлизаме в зони с ниски емисии. Иначе за България изненада е, че в сегашните маршрути, освен актуализирането на данните за големите градове, в списъка са включени по-малки.

Именно в тази актуализация можем да видим как нашите навици са се променили за близо 10 години. Информацията има стойност, когато е адекватна, когато е вярна и е актуална„, каза пред БНР Георги Малчев, специалист по дигитален маркетинг.

Венцислав Караджов от Комисията за лични данни припомни, че големите корпорации спазват правилата при заснемането на публичните места. Страната има национални норми за заснемане на публични места. И обработване на лични данни в големи обеми.

Досега Комисията не е регистрирала сигнали на български граждани при първото заснемане на Google от 2012-та година„, каза още Венцислав Караджов от Комисията за лични данни. Той смята, че при поредното заснемане няма да има проблеми с това.

За седемте месеца колите на Google ще преминат през 47 града. Ще заснемат и новоизградените пътища. Според статистиката – от 2014-та година в страната ни има около 200 километра нови магистрали, стотици километри нови първокласни пътища.

Към това ще се добави и заснемането на много природни забележителности, пешеходни зони.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us