Геодезия

Коментар на брой 1/2017 г.

Независимо дали ни се иска, или не – и 2016 година приключи.

Всъщност, всички остаряваме с още една година, което едва ли е повод за огромна радост. Може би, все пак радостта да идва от факта, че въпреки всичко преживяхме и тази година.

Напрегната, а по отношение на геодезията и кадастъра – доста интересна.

А как ни се иска да ни бъде скучно.

Всичко да е ни е ясно – да имаме нормална и действаща нормативна уредба, началници, които да разсъждават, доволни клиенти, както преди време си пожела бивш директор на АГКК…

Не можем да се съгласим с мнението на инж. Валентин Йовев „Нищо от случилото се в областта на геодезията през изминалата година няма да остави някаква трайна следа в историята“ (виж още на стр. 20). Напротив, всичко което се случи в областта на геодезията и кадастъра през 2016 г., ще остави доста трайна следа в историята на геодезията в България.

Абсолютно неадекватното ръководене на АГКК доведе нещата до там, че обявените около 50 обществени поръчки, бяха разпределени между 5-6 фирми и на всичко отгоре работата по изработване на ГММП и РГО стартира в „най-благоприятните“ месеци за тази работа – ноември и декември, когато учудващо за всички, температурите паднаха до -10 градуса. Тук няма да се спираме на предложените от АГКК цени, които надминаха и най-смелите очаквания. Средната цена за 1 хектар е около 250 лв. Дали да си припомняме 2007- 2008 г., когато цените бяха около 850-900 лв. за 1 хектар. Но явно живота в България е поевтинял многократно.

Още една чудесна новина е, че до две години ще имаме кадастрална карта на 90% от територията страната. Друг въпрос е как ще се изработи тази карта. Отново четем за някакви милиони, които ще бъдат вложени за проверка на новоизработената кадастрална карта, без да е ясна технологията за тези проверки.

В последните дни на изминалата година един собственик на имот в гр. София не издържа и започна физическа разправа със служители на СГКК – гр. София.

Далече сме от мисълта, да подкрепим такъв начин на регулиране на взаимоотношенията данъкоплатец – държавен служител.

Но този факт показва, че сме на космическо разстояние от доволните клиенти.

И в това няма нищо чудно, след като управляващите не чуха нито едно от предложенията на гилдията. Въпреки че през 2016 г. се приеха важни промени в нормативната уредба, контактът АГКК – геодезическа гилдия така и не се състоя и то единствено и само по вина на ръководството на АГКК. Резултатът е видим.

Но да спрем дотук.

Отново започваме да се надяваме, че с новата година нещата ще потръгнат. Очакват ни избори, може би нови управляващи, което най-вероятно ще доведе до ново ръководство в АГКК. Отдавна предложихме на министъра на МРРБ изпълнителният директор на АГКК да се избира с конкурс, след заявена ясна програма и мандат, за да няма непрестанни смени. Но по тази тема въобще не се стигна даже и до дебат.

Надеждите ни остават за 2017 г.

Списание „Геомедия“ пожелава на всички свои читатели светли и щастливи празници, преди всичко много здраве и дано през 2017 г. най-накрая се намери някой, който да даде верния път за развитието на нашата специалност.

Честита нова година!

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us