Геодезия

Коментар на брой 2/2017 г.

Както вече се знае, Агенцията по гедезия картография и кадастър е с нов изпълнителен директор. Отново колегията започва да се надява.

Трябва да признаем, че инж. Мима Чалева беше главен секретар на АГКК в общо взето най-добрите години на агенцията до 2008 г.

Да пожелаем на инж. Чалева да се справи със задълженията си така добре, както го направи в онези години.

Иначе, съгласно природните закони, студът леко отстъпва. Вярно, че отстъплението е по-бавно, отколкото ни се иска, но все пак, вече температурите в по-голяма част от деня са положителни, а това не може да не радва колегията.

Предстои поредният „интересен“ предизборен сезон. Отново ще потекат обещания за светлото бъдеще, което очакваме от доста години. Ще видим дали интересната думичка „кадастър“ ще бъде използвана отново с поемане на отговорността за точна, бърза и още няколко епитета, кадастрална карта.

В последно време отново се заговори за кадастъра в отрицателна светлина. Бил грешен, неточен и т.н. Никой обаче не споменава, че такава сложна система, каквато е кадастралната, в тази сложност и комлексност се прави за първи път в нашата държава. Естествено е всички проблеми, натрупвани в годините, да се появят някъде. Но всъщност за първи път разполагаме с ясна система как тези проблеми да бъдат решени. Факт е, че за една и съща територия разполагаме с поне два кадастрални плана, правени през около 40-50 години, и с поне няколко регулационни плана. Дали тези регулационни планове са приложени или предстои да бъдат приложени е доста неясен въпрос. И на фона на тази колосална по обем информация не може да искаме кадастралната карта да е перфектна. Същественото е, че в процеса на нейното поддържане проблемите един по един се „изчистват“. Е, може би ще са необходими няколко поколения, за да бъде всичко перфектно, на началото е поставено и просто трябва да се работи – не за скорост с предизборни обещания, а за качествен продукт.

Престоят и нови обществени поръчки. Отново чухме обещания за пълна прозрачност. И тъй като надеждата, казват, умира последна, ние отново се надяваме за честни обществени поръчки.

Още веднъж пожелаваме на новото ръководство на АГКК преди всичко много здраве, за да може да си свърши работата качествено. А това, както знаем, се отразява на цялата гилдия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us