Геодезия

Коментар на брой 4/ 2018 г.

На фона на случилата се трагедия край Своге, звучи странно заглавието на стр. 5 „Добри дни за българските пътища обещаха от МРРБ“. Всъщност за тези „добри дни“ слушаме от поне десетилетие. И според управляващите тези добри дни са вече факт, не само за пътищата, а въобще за живота в Република България.

Това важи в пълна сила и за кадастъра. Разбираме, че метаданните в АГКК са в синхрон с INSPIRE. А дали са в синхрон с реалността? Мнението на г-н Даниел Щьодлер, швейцарски геодезист и преподавател по кадастрални системи, е, че у нас все още се тачат хартиените карти (стр. 22-25). Може би г-н Щьодлер не е запознат с факта, че в България няма ясна технология за оцифряване и приемане на цифрови модели на регулационни планове, използвани в последните 100 г.; че един имот в центъра на голям град с граници от около 60-70 години може да бъде различен, в зависимост от това кой и как е оцифрил  съответния план и това да създаде на собственика проблеми, за които въобще не е предполагал.

Тук има голям интерес към обществени поръчки с ясни критерии „най-ниска цена“ за геодезически дейности. Резултатът е видим при поддръжката на кадастралните карти.

Трябва да отбележим усилията на новия изпълнителен директор на АГКК да намали опашките пред СГКК и да определи по-ясни критерии при обществените поръчки. През юли и август бяха сформирани две работни групи, които да дадат предложения за справяне с тези проблеми. Надяваме се и на добра воля от страна на нашите депутати, които, след като си починат подобаващо, да приемат необходимите поправки в нормативните документи. Най-важното е усилията да не спрат до тук, а да продължат в същия дух, при набраната първоначална скорост.

След края на лятото, нека си пожелаем ползотворна и не много дъждовна есен.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us