Геодезия

Коментар на брой 6/ 2017 г.

България е на прага своето първо председателство на Европейския съвет. Ако през 2007 г., когато страната ни бе приета в Европейския съюз, перспективата за тази чест и отговорност да ни се струваше твърде далечна – чак през 2018 г., в момента сякаш няма много време за подготовката, а пък българите изобщо не се възторгват от домакинството на високия форум.

Причината за липсата на особена положителна емоция е проста – работещите хора си имаме достатъчно грижи в подредбата на собствените дела, за да се интересуваме от подобни събития, които няма да повлияят пряко на добруването ни.

Геодезистите си гледат работата, но през октомври агенцията по кадастъра прекрати част от нея – една от най-големите обществени поръчки за годината, която засегна стотици хора в сектора. Обяснението за спирането е мъгляво и е мотивирано с полупризнати грешки при обявяването на самия търг. От февруари насам в агенцията няма обявен търг за създаване на нови кадастрални карти, както беше по график.

За сметка на това обаче зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев обеща, че до пет години трябва да бъде готова окончателно кадастралната карта на цялата страна и това е един от приоритетите в работата на министерството. „Работи се усилено по преобразуването на картите на възстановената собственост и на земеразделителните планове на кадастрални карти, предстои изчистването на т.нар. явни и фактически грешки, които са най-много в линейните обекти в зоните около урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи“, каза инж. Йовев на форума “Property, идеи&инвестиции“ в края на октомври.

Очевидно е, че и в министерството на регионалното развитие, и в агенцията по геодезия, картография и кадастър има воля за развитие на кадастъра. Спомняйки си един хубав цитат, който наскоро отново нашумя и вече освен на Ленин, е приписан и на Айнщайн, „Има ли воля, има и път“, се надяваме да се намери пътят към успешното създаване и поддържане на кадастъра.

УАСГ чества 75 години от основаването си. В тази връзка от Геодезически факултет обясниха, че полагат неимоверни грижи за бъдещите инженери по геодезия. Много ни се иска да им вярваме. Списание „Геомедия“ пожелава на всички преподаватели и студенти в УАСГ повече инициативност преди всичко да са здрави, за да просперира нашата специалност.

Камарата на инженерите по геодезия си избра председател за оставащата около година и половина до края на мандата. Това е инж. Милен Демиев, който досега беше зам.-председател на КИГ. Надяваме се, чрез неговата активност да се повдигне и престижът на гилдията.

На фона на големия брой НПО беше създадена още една – Български ГИС Алианс. На 15.11.2017 г. Световният ГИС ден ще бъде отбелязан поне на две места в София, като организатор на едното събитие е въпросният ГИС Алианс, а на другото (което се провежда от доста години) е ЕСРИ България. Както всичко друго и тук сме „връх“ или може би толкова сме „дръпнали“ в ГИС технологиите, че ни трябват повече от един организатор. Ще следим с интерес в каква посока ще се развива Българският ГИС Алианс.

Списание ГЕОМЕДИЯ пожелава успешно завършване на 2017 г.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти
  Нов обучителен курс на КИГ за геодезисти

  Камара на инженерите по геодезия организира провеждане на обучителен курс за поддържане и повишаване на професионалната квалификация, във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по програма, одобрена

 • 25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)
  25 години УАСГ в Антарктика (покана за изложба)

  Българската геодезия има традиционно място в Антарктика чрез експедициите, в които участват пионери в геодезията на терен. От 29.11.2023 г. всички могат да посетят изложбата,

 • КИГ награди отличниците от УАСГ
  КИГ награди отличниците от УАСГ

  Председателят на Камара на инженерите по геодезия (КИГ) инж. Златан Златанов награди с парична награда и членство за 2024 година десетима студенти, които са постигнали

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us