Геодезия

Комитова: Геодезически проучвания показват, че АМ „Хемус“ трябва да мине през свлачища

По трасето на лотове 7, 8 и 9 на АМ „Хемус“ геоложки и геодезически проучвания показват, че то минава през много свлачищни терени, през защитена територия по НАТУРА 2000 и покрай специален обект. Това стана ясно от пресконференция на министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова. На нея участва и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, председателят на ДАНС Пламен Тончев, главният секретар на МВР Петър Тодоров, директорът на НАП Румен Спецов, зам.-директорът на ГНДП ст. комисар Атанас Илков, заместник-регионалният министър Валентин Граматиков и началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.Трасето трябва да бъде преместено. Върнахме се в начална точка за тази част от магистралата. Сега чертаем ново трасе и започваме геоложки проучвания“, обясни още регионалният министър.

Няма разрешения за строеж на участъци от 4 до 9 на автомагистрала „Хемус“. Раздаването на пари през процедурата ин хаус е по закон. В рамките на този закон някои обаче са смятали, че могат да раздадат милиони на фирми. Според нас през 2020 г. не е имало спешна необходимост да се дадат 1 млрд. лв. на фирми, при положение, че предишните управляващи са знаели, че няма разрешително за строеж на отсечките от 4 до 9 от АМ „Хемус“, заяви министър Комитова

Виолета Комитова коментира, че след като е поела поста министър е разбрала каква илюзия е представлявало строителството на автомагистрала „Хемус“. И допълни, че едва наскоро е разбрала и за друга илюзия – ремонта на яз. „Студена“, който се оказва в строеж от 2015 г. досега. Тя добави, че се надява водоемът до Перник да получи Акт 16 в мандата на служебния кабинет.

Началникът на ДНСК Влади Калинов обясни, че строителство е извършвано на 4 и 5 участък, но то е незаконно и към момента държавата няма представа коя фирма го е изпълнила. По този въпрос от „Автомагистрали“ ЕАД са заявили пред ДНСК, че официално възлагане на строителство няма, защото няма разрешение за строеж.

„И се оказва, че някой е подарил на държавата едно строителство за милиони левове. В момента не иска да дойде и да си каже кой е, за да си получи тези пари, ако това е възможно въобще. Такава е ситуацията на лот 4 и 5“, обясни Калинов.

На пресконференцията бяха оповестени шокиращи данни от съвместната проверка на МВР и НАП.

Вътрешният министър Бойко Рашков обобщи, че „Хемус“ се изгражда от „неизвестен извършител“ и строежът представлява „пирамида, която строи магистрала на зелено“. Той обеща през следващите дни данните от проверката да бъдат оповестени пред обществото и дадени на прокуратурата.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us