Геодезия

Кристина Кехайова: Всички картографи носим дух на пътешественици

Тя е студент по геодезия в УАСГ, а сега учи в Будапеща. Преди няколко месеца младата българка Кристина Кехайова спечели първо място във видео състезанието на Международното общество Digital Earth – Towards a One-World Vision for the Blue Planet (https://www.youtube.com/watch?v=DhJyLLW-BGM ). Днес тя застава пред читателите на Геомедия, за да сподели надеждите си.

12

Бихте ли се представили с няколко думи?

Родом съм от гр. Силистра, студент по геодезия в УАСГ, последен курс в специализация „Картография“. От началото на пети курс уча в Университет „Еотвош Лоранд“ в гр. Будапеща, където този семестър ще разработвам дипломната си работа по програма Еразъм+.

Виждам себе си като разумен човек, подхождащ с упоритост и желание към всяко начинание. Свободното си време отдавам на пътешествия, приятели, приложно изкуство, ски през зимата.

Спечелихте видео състезанието на Международното общество Digital Earth. Как научихте за конкурса?

Темата беше представена на мен и моите колеги от специализация „Картография“ от проф. д-р инж. Теменужка Бандрова и гл.ас. д-р инж. Силвия Маринова, преподаватели по дисциплината „Визуализация на Гео-данни“, в летния семестър на четвърти курс през академичната 2014/2015 година. Видеото беше разработено като проект по този предмет в Лабораторията по Картография на Геодезически факултет.

Бихте ли разказали накратко за какво е вашето видео и какво искахте да кажете вие с него? Защо избраха точно вас?

Видеото ми е с подзаглавие: „Digital Earth: Explore the world today!”. То следва концепцията за Дигитална Земя (DigitalEarth), за първи път представена от американския политик и нобелов лауреат за мир Ал Гор в реч от 1998 г. (Според идеята на Албърт Гор, Земята може да бъде представена чрез триизмерен модел, върху който да се поставят геоданни и да се обясняват действащи феномени, като промените се наблюдават не само в пространството, но и във времето – бел. ред.)

Визуално видеото ми е разделено на две части. В първата част, чрез стоп-моушън видео, под формата на рисувана анимация, е представена идеята за Дигитална Земя – виртуален модел на нашата планета, съдържаща цялото човешко знание. Целта на анимацията е всеки да припознае себе си като учен, който със своя малък многофункционален кораб изследва многообразието на нашия свят.

Във втората си част видеото показва, че подобна фантазия не е невъзможна и реализацията на Дигитална Земя ще се превърне в своеобразния изследователски кораб за всеки, търсещ систематизирана информация за всичко от създаването на света до наши дни.

Основната цел на конкурса беше да се популяризират идеите, заложени в Дигитална Земя. Исках да ги представя просто и разбираемо, за да се пробуди интересът на съмишленици от всяка възраст. Защото за решаване на проблеми като свръхинформацията и визуализирането ѝ са необходими будни хора с иновативни идеи. В този смисъл мисля, че видеото постигна основната цел на конкурса и това беше оценено.

Наградата беше участие в Международния симпозиум Earth Observation for Maritime Silk Road през ноември в гр. Саня, Китай. Бихте ли споделили впечатленията си от пътуването?

Наградата от конкурса беше покана от SDIM (Centre of Excellence on Space Technology for Disaster Mitigation, спонсориран от Китайската академия на науките) за участие в Трети международен тренировъчен уъркшоп за космически технологии за смекчаване на бедствия. Обучението продължи от 23 ноември до 4 декември 2015 г. в Саня. Трите дни участие в симпозиума бяха бонус, понеже се застъпваха като дати с уъркшопа.

В рамките на тези две седмици беше проведено обучение по дистанционни методи и изследване на космически изображения за смекчаване последствията от бедствия и аварии в кампуса на Института по Remote Sensing and Digital Earth (RADI), към Китайската академия на науките в Саня, на брега на Южнокитайско море. Кампусът е една от трите китайски наземни станции за приемане на данни от сателити, покриващи 70% от територията на Китай. Участие в обучението взеха 23-ма млади специалисти от цял свят. Водещи лекционните курсове бяха едни от най-добрите професори в областта – от Китай, Чехия, Холандия и др.

Като равносметка ще споделя, че пътуването беше истинско приключение за мен – не всеки получава възможността да се докосне до знанието на толкова големи авторитети в областта на космическите изследвания, да създаде приятелства с хора от своя бранш на международно ниво, да види с очите си културата, традициите и природата на един така далечен свят. Спомените от първата ми среща с тази малка част от необятния Китай остават завинаги.

Какво знаят китайците за България? Какво научихте вие за Китай? Различават ли се картографите у нас и в Китай? Може ли да се сравняваме с китайците – за добро и за лошо?

Хората, с които се запознах, определено имаха представа най-малко за местоположението на България. С повече подробности за страните и народните традиции на всеки от участниците се запознавахме междувременно, понеже подобно интернационално обучение е съпроводено не само с обмяна на професионален опит, а и с културен обмен. Участниците от Китай и света бяха особено впечатлени от българските народни танци, които им представих.

Впечатленията, с които ме изпълниха дните в Китай, са, че китайският език не е невъзможен за научаване; хората са изключително добронамерени, усмихват се и поздравяват чужденците при всяка среща; държат на точността, организацията и са доста обстойни в речите си; имат нестандартни за западните страни културни навици; потребяват собственото си производство; истинската китайска храна няма почти нищо общо с предлаганата на нашия пазар – в положителен смисъл.

Смятам, че например в екологична насока задминаваме Китай, където се наблюдават високи нива на замърсяване. В много други направления, обаче, като космическите технологии, които в наши дни определят степента на развитие на една държава, просто няма място за сравнение.

А относно картографите в България, Унгария, Китай и други части от света имам непоклатимо позитивно отношение и мисля, че всички имат нещо общо – носят дух на пътешественици.

Какъв е следващият конкурс, в който ще участвате?

Следващият „конкурс“ е на тема: „Дипломирай се успешно!“ Ще се състезавам със себе си с цел успешно завършване на магистратурата си в УАСГ. Това ще е на фокус.

Вие сте още студентка. Какво е най-важното, което научихте в УАСГ и какво ви липсваше?

През периода си на обучение в специалност Геодезия се научих на колегиалност и работа в екип, както и че за всеки проблем има решение. Понякога ми е липсвала равнопоставеността между студентите и обективната оценка, но и това крие положителен принос – научаваш се да разчиташ на себе си.

Кой е любимият преподавател и кого предпочитате да не бяхте срещала?

Накратко, любимите ми преподаватели са тези, които запалват искрица мотивация. Предпочитам да не бях срещала тези, които успяват да я изпепелят. Студентите имат нюх и за двата типа.

Кой е любимият ви предмет?

Любими са ми тези предмети, водени от любимите ми преподаватели.

Кой предмет ви беше най-труден?

Няма труден предмет – има нередовен студент.

Защо избрахте геодезията за своето бъдеще?

Имах желанието да уча в инженерна специалност, предлагаща многопрофилна реализация и възможност за избягване сивотата на офисната среда, запазване връзката с природата. С това ме спечели геодезията.

Смятате ли да работите като геодезист?

Да.

Ще се върнете ли в България или?

Интересувам се от различни възможности. Времето ще покаже.

Можете ли да определите с няколко думи какво е необходимо за младите хора, за да работят у нас?

Необходимо е да се фокусират върху факторите, зависещи от тях: добро образование, положителна нагласа, желание за работа, ред личностни качества – всичко онова, необходимо за работа където и да е по света.

Какви са вашите надежди в професионален план?

В професионален план ще положа усилия за реализация в насока, носеща ми удовлетворение и чувство за пълноценност.

Имате ли предложения за работа, след като спечелихте наградата?

Колко оптимистичен въпрос!

Редовните ни два въпроса – ако имате лупа, какво бихте погледнали с нея, и какво бихте погледнали през телескоп?

Без колебание – с лупа бих разглеждала безкрайното многообразие от вълшебни снежинки. А телескопа ще ползвам по предназначение – бих се потопила в красотата на нощното небе.

Без кой инструмент не можете да работите?

Отговарям съвсем банално – „инструментът”, без който не мога, е умът ми.

Мото, верую или любимо изречение?

С желание и труд всичко се постига.

Пожелайте нещо на читателите на Геомедия…

На читателите Ви пожелавам да бъдат здрави и добри. Използвам възможността да поздравя и колегите си от специалност геодезия в УАСГ, випуск 2016, с пожелание за успешно дипломиране и последваща реализация на плановете им!

960

Вицепрезидент на САЩ по времето на Бил Клинтън (1993-2001 г.), Ал Гор въвежда идеята за Дигитална Земя и обръща внимание на проблемите с екологията.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us