Геодезия

Кризата не спъна системите за спътникова навигация


Глобални навигационни спътникови системи (ГНСС) навлизат все по-сериозно в различните сфери на съвременността и заемат все по-голямо място. Високотехнологичната индустрия играе важна роля за икономиките. Европейският съюз през 2004 г. създаде Европейският надзорен орган на ГНСС – Европейската агенция за ГНСС (GSA), за да гарантира основните обществени интереси и да администрира ползването на честотите, необходими за обслужването на системите, както и  да сертифицира компонентите и тяхната безопасност и сигурност. През последните години агенцията освен да развива своята европейска спътникова система Галилео, наблюдава и анализира пазара на ГНСС устройствата. В поредния трети маркетингов доклад, поръчан от Европейската комисия, са анализирани данните събрани от базата на Евростат, ползвани са данни от ООН, от американското статистическо бюро, от международния съвет по телекомуникации, от световния съвет по корабоплаване, както и от Европейския съвет геодезистите CLGE) и други. Прогнозите са направени с помощта на методите, предложени от компанията London Economics (www.londecon.co.uk/aerospace) и на компанията Helios (www.askhelios.com).

ProMark100  5 - Copy

Днес и утре

Бум на устройствата, свързани с глобални навигационни спътникови системи, отчете в третия си пореден годишен маркетингов доклад Европейската агенция за ГНСС. Над два милиарда ГНСС устройства вече са инсталирани по света, а пазарът е един от най-бързо развиващите се. Според изпълнителния директор Карло дес Доридес, през последните години пазарът на ГНСС устройства се развиване независимо от последното икономическо забавяне, причинено от глобалната финансова криза. Прогнозата е, че на планетата до 2022 г. ще има най-малко 7 милиарда ГНСС устройства – т.е. грубо статистически може да се каже, че всеки жител на Земята ще разполага с такъв приемник. Очакванията са ръстът на потреблението на системите да бъде най-голям извън Европа и Северна Америка, където са новите неразработени пазари, макар да се очаква, че всъщност всеки европеец или американец ще има от едно до три такива устройства през 2022 г. В останалият свят пропорцията ще се променя от едно устройство на всеки десет човека днес, на две в края на периода.

Бъдещето е обещаващо, отбелязва Доридес и допълва, че 30% от световните системи са в синхрон с европейската система за спътникова навигация Галилео.

Анализът се спира на три основни териториални показателя – Европа, Северна Америка и останалия свят.

GPS все още първи

Както е известно ГНСС ползва информацията, подавана от сателити със средна околоземна орбита, намиращи се на около 20 000 км около Земята. Такъв тип системи са американската GPS, руската ГЛОНАСС, европейската Галилео, китайската Бейдоу.

В доклада се посочва, че днес приемниците, които улавят сигналите от повече от една от тези навигационни системи, стават все по-популярни, като делът им заема повече от 70% от произведените такива. Според доклада и в момента най-използваната система е американската GPS, а втора по употреба е ГЛОНАСС.

За милиарди долари

Според изследването пазарът на самите системи ще нарасне до $344 милиарда на година до 2022 г., а съпътстващите устройства ще достигнат до $138 милиарда.

Анализаторите отбелязват, че все се още съществуват големи възможности за пазара в Европейския съюз. Устройствата с ГНСС ще нарасне от €218 милиона до повече от €600 милиона на година до 2022 г.

Макар в развиващите се страни пазарът да е много далече от това да се нарече наситен, не бива да се подценява потенциалът и за развитието на ГНСС в Европа. Важно е да се отбележи, че европейските  компании запазват значителни стабилни позиции в производството на антени, отбранителни системи, телекоми, железопътен и автомобилен транспорт, към които биха се приложили като технологични иновации ГНСС устройствата. Европа произвежда между 27% и 45% от тях ГНСС устройствата през 2011 г., сочи докладът.

Анализаторите смятат, че световният пазар тепърва ще има непрестанен глад за технологии в тази посока, а на този фон различни държави ще развиват законодателството си тепърва и ще взимат мерки в регулациите си да облекчат използването на ГНСС устройства, като дори да промотират тяхното приложение. Промените ще засегнат най-вече нормите, свързани с управлението на кризи, като телефоните за спешна помощ например. Очакванията са законодателството да бъде обновено през следващите пет до десет години.

Смартфоните доминират пазара

ГНСС имат различни приложения, които са разпределени в следните сегменти: базираните на местоположението услуги, пътища, авиация, корабоплаване, земеделие и не на последно място – геодезия.

Най-доминиращи на пазара на базираните на местоположението услуги ще са смартфоните с интегрираните в тях технологии, като те ще превземат и други сегменти. Смартфоните с ГНСС ще доминират пазара пред останалите смартфони.

Не бива да се подминава и делът, който заемат таблетите, дигиталните камери с приемници за ГНСС и другите електронни устройства. Той ще нараства през идните години. Очаква се и ръст на устройствата, които предоставят възможност за проследяване (tracking) на хора и обекти (ГНСС устройствата се използват все повече в различни спортове).

Личните навигационни устройства и системите за приложение в автомобилите, както и за другите транспортни средства също ще бъдат развивани. В авиацията се очаква все по-голямо приложение да имат т. нар. правила за визуални полети (Visual Flight Rules). При железопътния транспорт се очаква ГНСС системите да доведат до повече сигурност в критичните участъци, да облекчават трафика и да се прилагат по същия начин както в авиацията, като например в европейската система за контрол на влаковете и нейния аналог в САЩ. В корабоплаването ГНСС играят основна роля при навигацията, като и при автоматична идентификационна система за разпознаване на различните плавателни съдове, както и отново за проследяването на различни обекти. В земеделието ГНСС устройствата могат да се ползват за управление на машините, както и за менажиране на целия процес.

Геодезията в авангарда

Едно от най-основните приложения на ГНСС е в геодезията – в кадастъра, минното дело, строителството и картографията, както и за хидрографски и мареографски изследвания.

Растежът на пазара на инструменти до голяма степен зависи от икономическите условия в развитите държави, където ГНСС се прилага за развитието на кадастъра и геодезията. Освен това се появяват нови професионални потребители като занимаващите се с околна среда и представители на други инженерни дисциплини. Геодезията обаче е основната специалност, която насърчава използването на ГНСС и развитието на нови приложения.

ГНСС за измервания и заснемания

Геодезия е сред първите потребители на нови ГНСС технологии. В момента за професионални заснемания се използват всички налични ГНСС сигнали, в комбинация с други техники за корекция на получените данни. Технологията се използва за създаване на кадастър, като ГНСС се допълват от друго високо технологично геодезическо оборудване (тотални станции, лазерни скенери), за да се направи по-точно измерване на места с лошо сателитно покритие, като например вътрешни структури, тунели и други. Специфични ГНСС приложения служат за картиране и изготвяне на планове, които да задоволяват нуждите на строителство, на управление на горските ресурси и земеделските земи.

ГНСС имат приложение и в маркшайдерство, което документира информация на всички етапи от проучването и експлоатация на залежи. ГНСС се прилагат и за  хидрографски изследвания и офшорни проучвания.

ГНСС са много подходящи, защото бързо и лесно събират точна информация, която иначе експертите набавят с много труд. Очаква се използването на допълващи услуги и инфраструктура да нарасне през близките години.

Няколко основни европейски фирми доминират в производството на приемници за геодезическия сектор, като много от тях могат да използват и системата Галилео. След рецесията, пазарът се възстановява, като особена роля играе Централна и Източна Европа, както и Близкият изток, сочи докладът.

Все повече се увеличава и броят на професионалните потребители, например занимаващите се с опазване на околната среда. Съществуват няколко crowdsourcing инициативи, като например Open Street Map, които стимулират развитието на пазара и правят технологиите изключително достъпни до всеки потребител.

Използването на ГНСС за геодезия става популярно по целия свят и се очаква голям растеж в държавите извън Европа и Северна Америка. Това се дължи на високо равнище на строителна дейност, както и на факта, че в развиващите се страни често не съществуват гъсти геодезически мрежа, а тепърва трябва да се изработват.

Очаква се спад на цените на инструментите, които в момента са доста скъпи, но конкуренцията и по-ниски производствени разходи предполагат по-голяма достъпност в бъдеще. Водещи производители въвеждат устройства с ниска цена, за да задоволят търсенето.

Растежът в геодезията зависи от общите икономически условия

В страни с увеличаващ се БВП и растящ брой на населението нуждата от кадастър е неизменна и той играе все по-голяма роля. В развиващите се икономики границите на имотите ще стават все по-важни, защото са свързани със собствеността на имота. Кадастрални заснемания са важни и за редица възстановителни работи след природни бедствия, които напоследък изобилстват.

Картографирането ще подкрепи ръста на пазара, като дава възможност на нови приложения, изискващи по-ниски нива на точност.

 

Целият доклад може да бъде намерен на https://www.gsa.europa.eu/sites/default/files/GNSS_Market%20Report_2013_web.pdf


Направи си сам спътник

 makeurown

Инженери превръщат телефони в сателити за $3 500

Инженери от американската космическа агенция НАСА почти на шега започнаха да разработват сглобяеми нискобюджетни сателити. Те са с големина до 10 кубически сантиметра и грубо казано представляват компоненти от стари телефони плюс батерии. Така инженерите в Маунтин Вю, Калифорния сбъдват мечти, непостижими за предишните поколения. Разходите по трансформацията на Android телефоните са около $3 500. Според създателите на „домашните“ сателити, произведенията им са много по-мощни дори от марсианския роувър Curiosity. По някакъв начин използваме милиардите долари, които технологичните компании инвестират в развиването на тези малки телефони и можем да ги пренесем в космоса, за да са по-полезни, хвалят се инженерите от PhoneSat. В началото на годината те вече изведоха такъв сателит в орбита.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us