Геодезия

Лазерно сканиране опазва световното културно наследство

 

Американската компания СайАрк създаде дигитални копия на повече от 100 от най-известните паметници в света. Проектът беше представен в лондонската крепост Тауър.

С триизмерни лазерни скенери, радар и други технологии калифорнийската компания създаде подробни карти на известни паметници – древноримски развалини, статуи, наклонената кула в Пиза, а дори и цял остров. Проектът ще обхване общо 500 паметника с цел да съхрани най-важните обекти в света от пораженията на войни, износване, въздействието на климата. От компанията първоначално са изготвили критерии за подпора на тези 500 обекта, но днес са убедени, че няма да приключат само с тях.

Основана през 2003 г., компанията е с идеална цел да създава т. нар кибер архив (cyber archive, откъдето идва и името).

Компанията има офиси в Окланд, Калифорния и в Единбург.

До днес тя е осъществила 50 проекта, които целят опазване на културното наследство. Сред тях са Помпей, Тива, Вавилон, Тикал, Маунт Ръшмор. Проектът се заражда, след като талибаните взривяват 1700-годишните огромни статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан през 2001 г.

„Това се случва всеки ден в по-малък и не толкова драматичен мащаб“ – каза Густаво Араоз, старши консерватор, който помага на компанията да състави списъка си от обекти за дигитализиране. Триизмерен модел на СайАрк вече е използван за възстановяване на погребалния комплекс в Касуби в Уганда, повреден от пожар.

Резултатите от работата може да се използват за производството от изследователи, учители, туристи. Компанията произвежда мобилни приложения, които включват виртуални разходки.

Събраните данни от всички места се пазят в подземен бункер в западната част на Пенсилвания, създаден от популярната компания за предпазване на архиви Iron Mountain. Сред скъпоценните находки там се пазят и различни съкровища като музикални плочи оригинали на Франк Синатра и Елвис Пресли, а клиентите на компанията са на 156 000 по целия свят.

 

Методът

 

Лазерите улавят и най-малкото увреждане, невидимо за камерите. Широкообхватен лазер сканира като изпраща лъч светлина към обекта и дава прецизни X, Y и Z координати. Точката е след това записана в програма за 3D визуализация. Всичко това се случва за секунди. Триизмерните данни могат да се използват, за да бъдат създадени свръхреалистични модели.


Фотограметрична 3D реконструкция на статуите на Буда в Афганистан

 

През 2004 г. трима учени Армин Грюн, Фабио Рамондино и Ли Цян от швейцарския федерален технологичен институт съобщават за разработката си за опит за възстановяване на статуите на Буда от долината Бамиян с помощта на снимки от интернет, снимки на туристи и три метрични снимки, предоставени от проф. Костка от техническия университет в Грац.

Учените опитват да създадат 3D модел на най-голямата 55-метрова статуя на Буда, чрез фотограметрични способи и алгоритми.

В резултат успяват да създадат умален модел на статуята, който до голяма степен се доближава до оригинала.

Още тук https://www.idb.arch.ethz.ch/files/04_ag-remondino_zhang_photogr.record.pdf


Червен списък за Сирия

 

Международният съвет на музеите (Icom) създаде списък на сирийски културни обекти, застрашени от разграбване и търговия. Списъкът, който включва кораби, архитектурни елементи, марки, монети и фигурална пластика, ще бъде раздаден на митническите служители, полиция, аукционни къщи и музеи по целия свят.

Представители на ООН, на Държавния департамент на САЩ и на ЮНЕСКО представиха списъка музея Метрополитън. Според шефа на музея Томас Камбъл, положението в Сирия е трагична и обезпокоително. Той припомни, че 11% от населението на страната е било ангажирано в културата и туризма преди военните действия, затова и бъдещото икономическо възстановяване на Сирия ще е свързано със запазването на наследството.


{gallery}cyark{/gallery}

автор на снимкитe: CyArk

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us