Геодезия

Лоранд Йотвьош – унгарският гений, предвестник на Айнщайн

Барон Лоранд Йотвьош де Васароснамени е роден на 27 юли 1848 г. в семейството на барон Йозеф Йотвьош – поет, писател, политик и министър, играл важна роля в живота на Унгария. Майка му пък е от семейството Рости де Баркош, в което има пътешественици и откриватели.  Първоначално Лоранд учи право, но скоро е привлечен от физиката и учи в Хайделберг и в Кьонингсберг. След като защитава докторат, става професор в университета в Будапеща и играе водеща роля в науката на Унгария. Добива известност извън границите на родината си с изследванията си в областта на капилярността, по-късно с експерименталните методи в областта на гравитацията. Той е известен с опитите си с гравитационната и с инерционната маса и т.нар. принцип на еквивалентността, който става основен постулат на общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. А именно, че гравитационната сила, която телата изпитват в близост до масивни тела (като Земята) е същата като фиктивната сила изпитвана от наблюдател в неинерционна отправна система (система, изпитваща ускорение). С по-прости думи, принципът гласи, че притеглянето и ускорението са едно и също нещо.

Комбинирането на принципа на еквивалентност със специалната теория на относителността показва, че часовниците вървят с различна скорост в гравитационно поле, и че пътят на светлинните лъчи се изкривява под въздействието на гравитационно поле.

Той разработва торзионната везна, известна като Махалото на Йотвьош, която е ползвана в геодезията и в геологията.

t

zeumban

Измерванията, които Йотвьош прави, са съществени за развитието на геофизиката. Единицата мярка за гравитационен градиент е кръстена на него. Един йотвош (eotvos), съкратено изписан  „Е“, се равнява не 10-9s-2 или 10−4 mGal/km. Университетът в Будапеща също носи неговото име.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us