Геодезия

Лятна жега и геодезия (редакционен коментар)

Покрай евроизборите за парламент сякаш се случи голямо раздвижване в нормативната база не само в България, но и в цяла Европа. След като бяха обнародвани промените в ЗКИР, те ще влязат в сила в края на август. На европейско ниво малко преди заработването на новия европарламент, влезе в сила публикуваният на 11 юни от Европейската комисия регламент за „безпилотните летателни системи“. След няколко години на липса и неглижиране, в крайна сметка бе създаден и заработи Съветът по геодезия към регионалното министерство.

Ще доведат ли тези промени до реални улеснения за работещи и граждани – тепърва ще стане ясно.

И докато в САЩ празнуват 50-ата годишнина от кацането на Луната, като планират нова програма за завладяването й, а във Франция се чудят как точно да възстановят парижката катедрала „Нотр Дам“, но и на двете места има изобилие от средства, които се изливат от държавите в тези стратегически посоки, у нас продължаваме да очакваме нещата да се подобрят. КИГ написа две писма до МРРБ и до Столична община с въпроси, касаещи гоедезическата гилдия, но до момента (вече е изтекъл едномесечния срок) няма никакъв отговор нито от държавната, нито от общинската администрация.

Ще опитаме отново. Явно всичко в нашата държава трябва да се случва по трудния начин.

Очакваме промените в ЗКИР да влязат в сила. Очакваме и промени в подзаконовата нормативна база. Засега има интерес от страна на АГКК към мнението на колегията. Оставаме с надеждата този интерес да прерасне и в диалог.

Иначе в разгара на лятото няма „нищо ново под слънцето“. Столична община пое ангажимент да възложи пилотно оцифряване на регулационни планове преди 3-4 месеца. Все още чакаме подписване на договори. През известно време местим едни линии върху други, въпреки че има огради от 100 години.

Пожелаваме на всички колеги скучно лято. Да не е натоварено с „интересни“ проблеми в това „интересно“ време, в което живеем. Полежете по плажовете и обиколете планински върхове, без да мислите за проблемите, които ни дебнат отвсякъде.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us