Геодезия

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ОТ МИНАЛАТО И НАСТОЯЩЕТО

Карта доказва, че Марко Поло е открил Америка
Географска карта на Марко Поло, доказваща, че знаменитият венециански пътешественик е открил Америка далеч преди генуезкия мореплавател Христофор Колумб, се пази повече от 70 години в архивите на Библиотеката на американския конгрес.
На картата е изобразен проливът между Сибир и Аляска, през който Поло вероятно се е добрал до Северна Америка. Върху пергамента се виждат още Китай, Япония и източната част на Индия. Има и плетеница, която е била разчетена като “Марко Поло”. Документът е известен като “ Картата с кораба” и е бил донесен в библиотеката през 1933 г. от американеца от италиански произход Марсиано Роси. От 1943 г. картата се изучава от ФБР и досега не са открити доказателства, че става въпрос за фалшификат. Хипотезата, че Марко Поло, връщайки се във Венеция през 1295 г., е дал в Европа първите сведения за съществуването на Северна Америка, не е нова, но ако тази находка действително е принадлежала на Марко Поло, вече може да се смята, че италианецът е достигнал до Америка два века преди Колумб, като е нарисувал протока, който отделя Азия от Америка, цели четири века, преди той да се появи на останалите европейските карти. Откриването на Америка се приписва на гениуезеца и годината е 1492 г. Поло, който никога не е споменавал за откриване на суша в района на Аляска, на смъртното си легло е казал пред приятелите си: „Не съм описал и половината от онова, което съм видял“, припомнят историци.
Астрономи откриха огромна планета
Международен екип учени, в който участва и българският астроном Георги Мандушев, откри най-голямата известна до сега екзопланета. Тя е наречена TrES-4 – по името на мрежата от три телескопа, разположени в аАризона, Калифорния и на Канарските острови „Transatlantic Exoplanet Survey“. Планетата се намира в съзвездието Херкулес на 1435 светлинни години от Земята. Обемът на TrES-4 е 70% по-голям от този на Юпитер, макар като масата да отстъпва доста и има много по-малка плътност – 0,2 г/куб. см. Температурата на повърхността й е над 1300 градуса по Целзий поради близкото разстояние до звездата майка – около 7 млн. км.
Прави пълна обиколка на орбитата си за около три и половина дни, което означава, че една година там трае по-малко от тукашната календарна седмица. Българският астроном д-р Мандушев пояснява, че TrES-4 е най-голямата екзопланета и при преминаването си пред звездата я затъмнява с около 1%. Именно благодарение на тази отслабена светлина – чрез т.нар. „транзитен метод“ – астрономите установили съществуването на новото небесно тяло. От обсерваторията определят новооткрития космически обект като „тайнствен“ и „любопитен“.
За не по-малко интересна се смята и звездата й, влязла в регистрите под името GSC02620-00648. Предполага се, че тя е връстник на нашето Слънце, но е еволюирала побързо заради по-голямата си маса и е на път да се превърне в „червен гигант“.
Кристо опакова река Арканзас
Кристо и Жан-Клод ще покрият река Арканзас в щата Колорадо със сребристо платно, съобщава електронното издание на в. „Таймс“. За проекта „Over the River“ („Над реката“) са необходими близо 10 километра платно. Арканзас е най-посещаваната американска река за рафтинг – по 300 000 души всяко лято пристигат там. За да осъществят този си план, Кристо и Жан-Клод са предали документ от 2029 страници на Бюрото по управление на земята, което е част от Американското вътрешно министерство и се води собственик на реката. Последната работа на Кристо и Жан-Клод преди две и половина години – The Gates – привлече 4 милиона посетители в нюйоркския Сентрал парк.
Откриха най-стария човешки отпечатък
Египетски археолози са открили онова, което според тях е най-древният отпечатък от човешка стъпка в историята, съобщи Ройтерс. Те са попаднали на находката в западната част на страната в оазиса Сива. Учени са прибегнали до изследвания с въглерод върху растения по скалата, за да установят откога датира находката, поясни Хауас. Според Захи Хауас, генерален секретар на Висшия съвет за египетски антични ценности, стъпката е на 2000 години. Това може да е най-значимата находка в Египет, допълни той. Отпечатъкът може да е дори по-древен от прочутия фосил Люси – частично запазения скелет на маймуначовек, открит в Етиопия през 1974 г.
Символът на Рим – вълчицата – не била етруска
Вълчицата в Музея на Капитолийския хълм в Рим не е етруско произведение. Това заключава научен доклад, използващ методи на изследване с радиоактивен въглерод на статуята-символ на Рим. Така публикуваните неотдавна заключения на археоложката Ана-Мария Каруба, която работи върху реставрирането на статуята от 1997 г. до 2000 г. ще се препотвърдят. Според нея, статуята има средновековен, а не етруски произход, тъй като са различни начините на спояване на бронза. Етруските са споявали различни части бронз статуите си, докато Вълчицата в Капитолийския музей е направена от едно единствено бронзово тяло. Посредством ядрения метод на изследване на статуята също се е стигнало до извода, че възрастта й не е от етруско време. Изследванията са извършени в Центъра за диагностика на Университета в Саленто, който е най-добрият по рода си в Италия.
Саудити изграждат най-голямата покрита градина
В близост на саудитската столица Рияд е планирано изграждането на два комплекса във формата на полумесеци, в които ще бъде представена еволюцията на растителния свят от палеозоя до наши дни. На практика това ще бъде най-голямата покрита градина в света. Площта на Международните градини на краля Абдула ще бъде пет пъти по-голяма от аналогичния проект в Корнуол, наречен Eden Project. Централните павилиони ще са на височина от по 40 метра и ще са от фторопласт (тефлон). В единия от павилионите посетителите ще могат да видят растения отпреди повече от 400 милиона години, а другият ще бъде посветен на бъдещето на Земята. Идеята на създателите е да се опитат да предвидят какво ще се случи с флората на планетата ни в зависимост от това по кой път ще се развива човечеството. Конструкторите ще се постараят да сведат до минимум енергопотреблението в сградите, като основни източници ще бъдат слънцето и вятъра, както и повторното използване на водата за поливане.
Продават най-старата сграда в Прага
Най-старият дворец в Прага, известен като дома на пана от Кунщат и Подебрад на Ржетезова улица ще бъде реконструиран и превърнат в луксозна жилищна сграда. След това той ще бъде обявен за продажба. В сградата ще има само 8 апартамента.
Сградата е архитектурен паметник от романската епоха. Първият етаж и мазетата, които са отворени за посещения, не са променяни от 12век. От кметството обещават да бъдат запазени старите тавани. Дворецът е принадлежал на Иржи от Подебрад, който през 1458 г. е избран за крал на Чехия. Той става първият владетел на голяма държава в Европа, в която католицизмът не е държавна религия. Осигурява на поданиците си относителна религиозна свобода.
Милион долара за нощувка в космоса
Първият хотел в космоса ще отвори врати през 2012 г . Идеята е на испанската компания Galactic Suite, като вече е осигурено финансиране по проекта. По предварителни оценки, построяването и пускането в действие на хотел в орбита ще струва около 6 милиарда долара. Очаква се обаче начинанието да се изплати бързо. Три нощувки в космическия хотел ще струват около 4 милиона долара. А според прогнозите на Galactic Suite, в света има около 40 хиляди души, които са склонни да платят подобна сума. Хотелът ще се състои от няколко капсули, всяка с дължина 7 метра и диаметър 4 метра. Гостите ще могат да се наслаждават на фантастични гледки през панорамните илюминатори. Преди и след разходката в космоса, на туристите ще се предлага да отмарят на тропически остров. В орбита ще наблюдават 18 пъти в денонощие изгрева и залеза на слънцето и ще усетят върху себе си безтегловността.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us