Геодезия

Местят агенцията по кадастъра под друга шапка

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова ще ръководи Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), която досега беше под шапката на министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Това става ясно от споразумението за новия кабинет.

На подчинение на новия министър ще са още главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ от МРРБ. В ресора на новия вицепремиер преминава и Агенция по вписванията от министерство на правосъдието. Константинова ще ръководи и дирекция „Добро управление“ в министерски съвет, Института за публична администрация в МС; Дирекция „Модернизация на администрацията“ в МС; Центровете за споделени услуги на база Дирекции „Човешки ресурси“, „Информационни технологии“, „Управление на собствеността“, „Счетоводство“ от всички ведомства към МС. В ресора на вицепремиера по ефективно управление преминават още и „Български пощи“ ЕАД, които досега бяха към Министерство на транспорта информационните технологии и съобщенията.

Коя е Калина Константинова

Калина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа “Бард” в Ню Йорк, САЩ. Има и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки в Лондон, Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството.

Преподава в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School. Опитът ѝ в частния, публичния и нестопанския сектор е изцяло в подкрепа на развитието и модернизацията на малкия и среден бизнес и стартиращите компании в България. В последните две години развива иновативна стартираща компания в сферата на информационната сигурност, носител на множество награди.

Константинова е съветник на Асен Василев, докато е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г., а през тази година е заместник-министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г., назначен от президента Румен Радев.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us