Геодезия

Международната картографска асоциация стана на 50 години


Доц. д-р инж. Теменужка Бандрова

катедра „Фотограметрия и картография”, УАСГ, София 

На 9 и 10 юни 2009 г. Международната картографска асоциация (МКА) празнува своят 50-годишен рожден ден. Мястото на събитието беше Берн, Швейцария, където преди 50 години е основана асоциацията, благодарение на професорите Едуард Имхоф и Ервин Гигас, които изпращат покани на редица учени за участие в учредителна среща.

 

ica50years1

Участниците в Международния семинар, посветен на 50-годишнината на МКА, Берн, Швейцария, Photo (c) Thomas Maag, swisstopo 

През юни 1959 13 нации, приели поканата, се събират във федеративната топографска служба във Ваберн, близо до Берн. Страните са Австрия, Белгия, Великобритания, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, САЩ, Федерална Република Германия, Финландия, Франция, Швеция, Швейцария. Под председателството на проф. Имхоф е решено името да бъде Международна картографска асоциация (International Cartographic Association), а официалните езици да са френски и английски.

Основната цел на организацията е да разшири международното сътрудничество в областта на картографията. Проф. Имхоф е избран за президент, а проф. Гигас за секретар до първата Генерална асамблея на МКА, която е решено да се състои през 1961 г. в Париж. Там е утвърден статутът на асоциацията. По-късно се състоят конференции по целия свят. Дейността на МКА се осъществява и от нейните комисии и работни групи. През своята 50-годишна история МКА събра заедно учени и изследователи, държавни картографски агенции, картографски издателства, разработчици на софтуер, професори и учители, учени от гео-науките и всички, които обичат картите.

След две години – през 2011 г., в Париж по време на 25-ата Международна картографска конференция ще бъде чествана и 50-ата годишнина на Генералната асамблея.

Сега в Швейцария, домакините от Swisstopo организираха специален симпозиум, посветен на годишнината. Гостите бяха от държавите, създали МКА, държавите и градовете, които са организирали Международни картографски конференции, нации – членове към момента, някои председатели на комисии, представители на близки професионални организации, семейството на първия президент на МКА проф. Имхоф и служители на Швейцарското картографско общество. Пълната програма бе реализирана в два дни. Ще бъде изготвено DVD за цялото събитие, което ще се разпространява със специалното издание на МКА за нейния рожден ден ICA News.

Между 10 и 15 юни 2010 г. България ще бъде домакин на третата международна конференция по картография и ГИС, като съорганизатор на събитието е УАСГ. Конференцията ще се проведе в Несебър и вече тече усилена подготовка.

Повече подробности за предстоящото събитие може да намерите на сайта https://cartography-gis.com/.

 

ica50years2

Ляво:Проф. М. Конечни, президент на МКА (2003-2007), дясно: проф. М. Сидерис, президент

на Международната асоциация по геодезия (2007-2011),и двамата: Почетни доктори на УАСГ, София, в средата: Доц. Т.Бандрова, съпредседател МКА комисия (2007-2011)

ica50years3

Момент от официалната вечеря по случай 50-ата -годишнина на МКА

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us