Геодезия

Международният съюз на архитектите – мисии и цели

Международният съюз на архитектите (МСА) е създаден в Лозана, Швейцария, на 28 юни 1948 г. с мисия да обедини архитектите от цял свят, без разлика от тяхната националност, раса, религия или архитектурни възгледи.

На първото събрание участват 27 делегации и от тогава МСА се превръща в ключовата професионална организация, в която участват специалисти от 116 страни. Днес броят на членовете е повече от 1 300 000 души от целия свят.

През годините Съюзът става една от най-големите неправителствени професионални мрежи.

Основните цели на МСА са да обедини архитектите от цял свят на основата на техните идеи, да споделят опита си и да се учат от различията си. Международният съюз на архитектите защитава правата на специалистите. Той осигурява професионалното им развитие и ги представя на най-високо международно и правителствено ниво. Подкрепя развитието на новите технологии и приложението им в областта на архитектурата. Едно от основните мисии е да способства за устойчивото развитие. Улеснява комуникацията между различните страни и подпомага образованието и обмена на студенти, преподаватели и специалисти.

 

Заедно с ЮНЕСКО, МСА организира програми за обучение, които са гаранция за качество.

Договорът за препоръчителни международни стандарти за професионализъм в архитектурата, създаден от международния съюз, определя най-добрите професионални практики и стандарти в архитектурата, които трябва ад бъдат спазвани. Това предписание в момента е представено на правителствата по целия свят. Съюзът съблюдава и контролира конкурсите, които предхождат създаването на ключови за съвремието обекти, като операта в Сидни, центъра „Жорж Помпиду” в Париж, Александрийската библиотека в Египет. 

 

В структурата на съюза влизат четири органа, които имат право на решения. Генералната асамблея включва представители на всички страни и се събира на всеки три години. Съветът на МСА е представен от изпълнителното бюро и от четирима представители на всеки един от петте региона. Съветът се събира два пъти всяка година. Изпълнителното бюро на съюза е изградено от председател, последният председател, генерален секретар, ковчежник и петима вице председатели. В съюза членуват най-представителните местните организации за всяка отделна страна.

Последната генерална асамблея се състоя между 8 и 10 юли 2005 г. в Истанбул, Турция. На нея беше решено, че Токио ще бъде домакин на събранието през 2011 г. следващият конгрес ще бъде тази година в Торино, Италия.

 

В момента председател на изпълнителното бюро е Гаетан Сию (Мавритания), екс-председател е Хайме Лернер (Бразилия), генерален секретар е Хорди Фарандо (Испания), финансов отговорник е Доналд Хакъл (САЩ), първи вице председател за регион ІV е Луиз Кокс (Австралия), за регион ІІ е Мартин Драгановски (Словакия), за регион I е Джанкарло Юс (Италия), за регион III е Маурисио Риверо Борел (Мексико), за регион V е Сейф ал Нага (Египет).

 

МСА има три комисии в основните области – обучение, професионална практика, международни състезания.

В програмите на съюза се включват безброй експерти, занимаващи се със задълбочени изследвания в полза на обществото. Основните теми, по които работи МСА, са шест: Устойчиво развитие и възобновяващи се енергийни източници; общество (ролята на архитектурата в обществото); урбанизация (подпомагане на развитието на урбанизиращите се градове, бедствия, приложение на високите технологии); хабитат (културна идентичност, наследство, свещени места); специфична среда (образование и култура, туризъм, здравеопазване, спорт и свободно време).

С участието си в развитието на архитектурата в техните държави, всички архитекти допринасят за развитието на световната архитектура. Всички архитекти имат възможност да участват в програмата за професионално развитие на МСА.

 

 

В МСА членуват Андора, Aржентина, Армения, Австралия, Азербайджан, Балтийските страни (Литва, Латвия, Естония), Бангладеш, Барбадос, Беларус, Белгия, Бенин, Боливия, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Великобритания, Виетнам, Грузия, Германия, Гърция, Дания, Еквадор, Египет, Етиопия, Индия, Иран, Ирландия, Израел, Италия, Исландия, Испания, Кот д’Ивоар, Камерун, Канада, Казахстан, Кения, Киргизстан, Коста Рика, Кипър, Китай, КНДР, Република Корея, Ливан, Люксембург, Макао, Мали, Македония, Малайзия, Малта, Мавриций, Мексико, Монголия, Мароко, Намибия, Нова Зеландия, Норвегия, Нигерия, Пакистан, Палестина, Полша, Португалия, Пуерто Рико, Румъния, Русия, Сенегал, Сърбия и Черна гора, Сингапур, Сирия, Словакия, Словения, Судан, САЩ, Таджикистан, Тайланд, Тринидад и Тобаго, Тунис, Турция, Танзания, Уганда, Украйна, Унгария, Узбекистан, Филипините, Финландия, Франция, Хондурас, Хонг Конг, Холандия, Холандски Антили, Хърватия, Чешката република, Чили, Швеция, Шри Ланка, Швейцария, Южна Африка, Япония. Временни членове са Бахамите, Бруней, Чад, Фиджи, Мавритания, Нигер, Сиера Леоне, Суринам.

 

Регионите са пет

 


Регион I – Западна Европа

 

Регион II – Източна Европа и близък Изток

 

Регион III – Северна и Южна Америка

 

Регион IV – Aзия и Океания

 

Регион V – Aфрика


Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us