Геодезия

Младият геодезист Мартин Стайков


За УАСГ, GPS тематично картографиране и партитата

 

 

 

„Геомедия“ за пореден път представя младите надежди на родната геодезия. Този път това е Мартин Стайков. Той е роден в Бургас, където завършва строителния техникум със специалност геодезия. Продължава образованието си в УАСГ, същата специалност. Работи в ДНСК, а след дипломирането си получава покана за друга работа, благодарение на силното си представяне на защитата.

 

 

 

– Защо избрахте геодезията? Детската ви мечта ли беше? 

– В никакъв случай не мога да кажа, че е била детска мечта. Имам мечти далеч от геодезията, но съм доволен, че съм избрал тази специалност. Насочих се към геодезия още когато кандидатствах в строителния техникум. Не знаех какво представлява, но ми звучеше доста екзотично и се записах още от първото класиране.

 

– Трудно ли се следва геодезия?

– Видя ми се трудно, но като погледна назад, осъзнавам, че ако бях по-сериозен, нямаше да ми е въобще трудно. Бях от студентите, които в последния момент правиха всичките си проекти по време на легендарните заверки в УАСГ и изпадах в паника. Даже съм прекъсвал заради това.

 

– Какво научихте в университета?

– Много от геодезията и геоинформатиката, което сега ме улеснява в работата. Научих се още да бъда самостоятелен в решенията и да преценявам приоритетите си в живота.

 

– А какво не научихте?

– Не се научих как се изпълнява клишето: първо работата, после удоволствието. Разбрах го едва при работата ми във фирмата. Там  няма мърдане. Докато в университета винаги има вратички да си оправиш нещата рано или късно.

 

– Любимият учител…

– Може би не задавате въпроса на правилния човек. Но все пак ще кажа, че любим учител за мен стана доц. Бандрова и то в последната година. Един път не ми даде заверка и прекъснах, но после разбрах какъв човек е. В много моменти ме е подкрепяла, особено в деня на защитата – няма да забравя какво направи за мен.

 

– Каква беше темата на дипломната ви работа?

– Темата е „GPS тематично картографиране“. Бях изготвил GPS карта на незаконното строителство в гр. Бургас. Идеята на моята разработка е да се направи една добра база данни от графична и атрибутна информация за незаконните строежи на територията на бургаска област, която да е приложение за GPS приемници. Това приложение да се използва от инспекторите от ДНСК за бързо откриване на обектите и тяхната актуализация в реално време или за добавяне на нови. Тази актуализация има възможност да се прати от терена в службата на сървър, който е свързан с интернет връзка заедно с GPS приемника. Също така с тази GPS карта могат да се правят различни ГИС приложения и разработки, които са свързани тясно с функциите на ДНСК. Това ще подобри ефективността на работата и ще намали двойно времето за отработване на процедурите по прекратяване на административното производство за незаконните строежи.

 

– Лесно ли си намерихте работа, след като завършихте университета? Подготвен ли се чувствате или има какво да наваксвате?

 

– Намерих работа в ДНСК още преди да съм завършил, но мисля, че университетът е допринесъл за това. Когато си защитих дипломната работа, след месец ми направиха предложение за по-високо платена работа, приех и днес работя по специалността. А за подготовката – мисля, че съм достатъчно подготвен, но за това е допринесла и работата ми по време на следването в УАСГ. Не смятам,че човек може да се чувства достатъчно подготвен само от образованието си. Друго е да видиш как стават нещата на място.

 

– Какво е бъдещето на геодезията според вас?

– Бъдещето на геодезията според мен е в дистанционните методи. Мисля, че специалистът геодезист все по-малко време ще прекарва на терена.

 

– Какво бихте променили, ако имахте възможност?

– Бих променил администрацията – много е тромава в България.

 

– Вдъхновява ви най-много…

– Красивите жени и качествената музика.

 

– Не можете без…

– Музиката, концертите и големи музикални фестивали. Обичам да съм част от тях – да съм в кухнята. Една голяма страст.

 

– Омръзнало ви е от…

– Простаци.

 

– Кой е най-важният инструмент в работата ви?

– Преди, докато работих в ДНСК, беше писалката заедно със Закона за устройство на територията. Сега е лаптопът и тоталната станция. А за хобито ми – слушалките.

 

– Какво искате да постигнете?

– Душевен мир и финансова обезпеченост. Не мисля да завладявам света.

 

– Най-голямото ви постижение е…

– Имам едно в личен план, но няма да го коментирам. Завършването ми в УАСГ не е малко постижение.

 

– Най-много се радвате на…

– Приятелите, хобито. В свободното си време се занимавам с организирането на фестивали и партита по нощните клубове. Самият съм DJ. Най-много се радвам на организирания от нас всяка година фестивал „Sun Tribe Open Air“ до Бургас.

 

– Ако имахте опорна точка …

– Ще потърся втора, за да се ориентирам.

 

– Какво бихте огледали под лупа?

– Женската психика.

 

– А с телескоп?

– Израженията на хората, докато четат отговорите ми.

Автор

Super User




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us