Геодезия

Мобилно картиране и виртуален ГИС

Лари Даймънд

 

Професионалистите, занимаващи се с ГИС по света все, повече се запознават с мобилните и web-базираните ГИС решения. Тези професионалисти зависят от днешните факти, а не на утрешните предричания.
Затова защо да обмисляме бъдещето на мобилните и виртуални ГИС?
Отговорът е следният: Интернет предлага изчислителна среда, която предизвиква коренна промяна в начина, по който правим бизнес, предоставяйки сериозни технологии, които отговарят на истинските нужди. Тази среда поддържа приложения, които бързо намаляват оперативните разходи, увеличават продуктивността и драстично подобряват удовлетворението и запазването на клиентите.

2

 

Все пак няма изчислителна среда, която да е изцяло изключена. Индустрията е приела сега разпространяваните модели. Разпределеното изчисляване е обобщаващ термин, включващ в себе си други термини като мобилен, Интернет, интранет, екстранет, Световната мрежа и мрежово базиран. Ако не се има предвид терминологията, нарастващата тенденция е да се разпространяват изчислителни услуги чрез физическа инфраструктура на мрежови устройства за съхранение на данни и компютърни процесори. По-нови среди включват два, три, до ‘n’ модели, където физическото местоположение на съхранените данни и изпълнението на приложението не са на една и съща машина (или в същата държава) или потребителски интерфейс. Тази миграция от работна станция или настолно решение на компонент и протоколно-базиран модел промени ГИС.
Много крайни потребители вече няма да получават ГИС продукти в кутия. Разбира се все още има хиляди ГИС професионалисти, които създават данни и приложения, използвайки настолен софтуер от кутията, но осведомеността на обикновения гражданин за разкриването на ГИС нараства. В допълнение към приложения и услуги, предлагани на клиенти по Интернет, ние виждаме ГИС да се премества към нова сфера. Autodesk е първият мащабен ГИС вендор, който поема тази отговорност, поставяйки данни на полето с разпространени и мобилни ГИС решения – без значение по какъв начин изглеждат данните ви, без значение къде сте.
Водещата телекомуникационна компания в Австралия – Telstra работи с Autodesk и техния партньор Geomatics Technologies, за да оборудва инженерите си, които са извън офиса с мобилен ГИС софтуер и данни. Тези мобилни приложения осигуряват прецизни данни за проектиране и картиране, обединени с управление на реда на работа и приложения за обслужване на клиентите. Telstra отвежда своите ГИС решения в сфера, където техниците могат да отбелязват на картите и да изпращат редакциите в офиса. Този модел е обединен с цялостния бизнес процес.
В наши дни ГИС може да осигури бърза, сигурна и надеждна услуга чрез мрежови кабел като настолно или мобилно приложение по сървърите на предприятие.

Което наричаме ‘ново’ често не е

3

Вендорите на софтуер системно представят нови версии на водещите си продукти. Примерно Autodesk редовно подобрява водещия си продукт – AutoCAD. В допълнение към тези усилия Autodesk също инвестира значително в продукти, които се изграждат на базата на основните, имайки предвид разпределеното изчисление. Редовно се внедряват нови разработки в Autodesk Map и Autodesk Civil Design, които също се ползват от разпространеното картиране. Тези подобрения помагат на строителните инженери да сътрудничат с целия строителен екип. Продуктите все още са настолни средства за картиране и проектиране в строителството. Някои вендори са новатори в разпределеното изчисляване, опитвайки се да използват своите настолни продукти за сървъри за мобилни или web карти. Правилният подход за клиента се изгражда от основите за разпределеното изчисляване. Web и мобилните технологии би трябвало да работят добре с други ГИС и CAD системи.
Софтуерните вендори трябва да отговарят на бизнеса и на данните на потребителя, изграждайки отворени системи. Autodesk е добър пример. Софтуерът използва отворен програмен интерфейс за разработчици и приема фактически всички стандартни чертожни и картировъчни формати данни, без да е необходимо конвертиране. Изчислителната индустрия гъмжи от жертви на собственически системи, които избират да останат с един веднор, независимо от предизвикателните безплатни и отворени архитектури, предлагани от други силни компании. Направете правилния избор за вашата фирма, базиран на най-добрите възможности на пазара. Настоявайте от вендорите да ви покажат, че те работят и изпълняват добре функциите си във вашата среда.

Принципи на мобилния и виртуален ГИС

Проучвания сочат, че на всеки професионалист, който не работи директно с клиенти и управлява данни, се падат по 6 до 10 служители, които работят директно с клиенти или извършват полска работа, на които им трябва да използват същата информация. Можем да считаме 80-те и 90-те години на 20-и век като десетилетията за набиране на данни – когато фирмите са събирали и синтезирали големи количества от географска информация. Имайки вече тези данни, клиентите на софтуер от такъв вид търсят начини за осъществяване на тази инвестиция, като я разпространяват.

4

Основният двигател е разбира се доходността. Тя може да се постигне по два начина. Първо, бизнесът търси да подобри ефикасността на процесите и да намали оперативните разходи. Вземането на решения по-бързо и по-добре, базирано на бърза по-добра информация, помага на бизнеса да ускори дейността си във всекидневието. Ако инженер, който работи на адреси към електроснабдителна компания, разполага с правилната информация при първоначалното сервизно обаждане, компанията пести пари, защото не са необходими допълнителни пътувания в едната и другата посока до офиса. Голяма част от оперативните разходи на подобни фирми са от услуги на място. Тези същи компании използват цифрово проектиране и пространствена информация за подобрение на ефикасността на процеса и намаляване на рутинните разходи. Разполагането с точната информация на работното място им помага да го постигнат.
Вторият начин за увеличаване на приходите е да се разшири пазарният дял и да се открият нови начини за търговия и създаване на нови продукти. Отново ще използваме пример с електроснабдителна компания. Често телекомуникационни компании искат да привързват тяхната широколентова мрежа към стълбове, които принадлежат на енергийната компания. Ако тя може да осигури бързо и точно описание на мрежата си има възможност да набере доходи, като дава под наем пространство на външните съоръжения. Но такава инвентаризация на стълбовете и мрежата невинаги е била лесна за осъществяване в миналото. Една цялостна ГИС база данни може да направи тази услуга по-лесна за приобщаване и търговия за други станции и съоръжения.
За да се постигне целта за намалена стойност, увеличена продуктивност и по-голяма удовлетвореност на клиентите, бъдещето на ГИС е в следните принципи:

Съвместимост на данните

Пространствените данни се съхраняват в много формати, които включват растерни и векторни, ГИС или CAD, flat файлове или складове за данни. Тези категории могат да имат подкатегории като DWG, SHP, DGN, SDF и др. Обществото на потребителите ще изисква и очаква системи, които предлагат директна поддръжка за всички тези формати, с малки или никакви преноси на данни в допълнение към директна поддръжка на складове за данни като Oracle8i Spatial или Autodesk Design Server.

Достъп и улеснена работа

Първо, потребителският интерфейс на избраното решение ще изисква малко или никакво обучение. Второ, потребителите трябва да имат бърз достъп до техния ГИС дори и да са на полето. Както съвременните АТМ устройства доставят вашите пари в ръцете, мобилния ГИС ще доставя пространствени активи на вашия преносим компютър

Архитектура на мрежата

Стандартът е ефективна архитектура, която разпределя изчисленията по инфраструктурата към клиенти, събиращи информация и събира информация за дадено приложение в един единствен метафайл. Промените в този файл ще се извършват лесно без смущаване на системата.
Освен това ще се усъвършенстват ГИС приложения и те ще бъдат гъвкави според желанията на потребителя.

Управителни и приложни инструменти

Интернет ГИС, както и Интернет по самостоятелно изисква богат набор от управителни инструменти, които отговорят за бързата употреба и спомагат за дългосрочното управление на приложенията.
Бъдещето на мобилните и виртуални ГИС е голямо и пълно с възможности. И тези възможности сега се отварят с усвояването на разпределителните, информационни архитектури, съчетани с ефективни инструменти за проектиране.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us