Геодезия

Монтираха мареографна станция на о-в Ливингстън

За пръв път извън България, беше монтирана мареографна станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво. Това съобщи в писмо до медиите проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт от базата ни на остров Ливингстън.

Монтирането на станцията е в изпълнение на проект по Националната антарктическа научна програма и ще служи за количествен показател за климатичните промени. Получените резултати за глобалното затопляне ще бъдат интерпретирани от доц. д-р инж. Борислав Александров. Поставянето на станцията на 3.5 м под повърхността на Южния океан, при силен ледоход е изисквала голям професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак, съобщиха от Българския антарктически институт.

В момента на о-в Ливингстън се работи по Националната антарктическа научна програма, в рамките на която е изградена сеизмична станция до ледник Перуника. Друг проект включва заснемането на ледената повърхност с дрон, от което ще се генерира фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън. Целта е  да се проследи тяхното движение и определи на степента на затопляне на климата в западна Антарктида.

Успоредно с изпълнението на научната програма, пратеникът на Нова ТВ, Живко Константинов, прави репортажи за ежедневието на полярниците, а операторът Румен Василев започна заснемането на кадри за първия игрален филм Писма от Антарктида, чиято история е свързана с живота на българските антарктици.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us