Геодезия

Мост между културите

21 Международната среща на студентите по геодезия IGSM 2008
Валенсия, Испания

Иван Дуков

 

IGSM (International Geodetic Student Meeting) се провежда всяка година в различна част на света, като събира участници от Международната организация на студентите по геодезия (IGSO) от 28 страни.
За обединяване интересите на младежите в България и в съответствие с устава на международната организация IGSO на 12.01.2007 г., Ф.Д. №16378/2006 бе регистрирана Българска младежка геодезическа организация IGSO–BG.
Първата по рода си международна среща на студентите по геодезия и младите учени в областта на геонауките (IGSM) се е състояла в Холандия през 1988 г. под патронажа на Техническия университет в Делфт. Международната геодезическа студентска организация е основана по време на 4-тата Международна среща, състояла се в Грац, Австрия.
Срещата има за цел да обедини млади хора от различни религии и националности. В рамките на събитието те имат възможност публично да представят институтите и университетите, които представляват, да слушат лекции на изтъкнати професори в областта, да организират връзки между различни асоциации членки. Не на последно място всичко е в приятна атмосфера, съпроводена от спортни дейности, екскурзии и забавления.
От 4 – 10 май 2008 г. подобна среща имаше във Валенсия. В нея участваха 150 представители от 12 държави – Турция, Швейцария, Испания, Словения, Сърбия, Германия, Полша, Финландия, Великобритания, Хърватска, България, Австрия.
От българска страна участваха три организации: шестима студенти от втори до четвърти курс от Геодезическия факултет на УАСГ – Владимир Младенов (3курс), Десислава Георгиева (3 курс), Десислава Митева (2 курс), Иван Дуков (4 курс), Петя Радева (3 курс) и Цветан Цанев (4 курс), четирима представителя на ISGO България – Милена Данаилова, Катерина Иванова, Златка Мачкърска, Георги Желев, както и представителка на Educational Center “DEVS” – Станислава Петранова–Христова.
Домакин беше Политехническият университет във Валенсия – динамична, иновативна обществена институция, посветена на изследването и обучението на млади хора, които се реализират успешно, както в държавата, така и в чужбина.
Университетът обединява 9 факултета, един от които е Факултетът по геодезия, картография и фотограметрия. Към него се включват 7 лаборатории: по фотограметрия, картография, геофизика, за инструменти, микрогеодезия и GPS, GIS, дистанционни методи за изследвания.
За удобство на студентите на територията на университета са разположени следните сгради: медицински център, библиотека, спортни игрища и зали, лаборатория по езици, копирен център, книжарница, туристическа агенция, фото, фризьорски салон, център за самостоятелна работа, базар, банки.
Първите три дни от срещата бяха отредени предимно за представяне на постери и презентации на някои от участниците на разнообразни теми. Колега от Швейцария показа своята дипломна работа на тема „Местни позиционни системи в минното инженерство”; колегите от Полша демонстрираха свой собствен геодезически софтуер „MK overlay”, който е професионално приложение към PowerDraft, Power Map и MicroStation. Нашата презентация беше „Звезди и съзвездия в Северното полукълбо”, изготвена от Зорница Иванова, Живко Димитров и Стефан Бончев, преведена и допълнена от Десислава Георгиева и Петя Радева. Показахме и програмата „Stellarium”, с което заинтригувахме още повече останалите участници.
Гостоприемните испанци успяха да съчетаят полезното с приятното, като освен обсъждания на геодезически теми, те ни предложиха и да опитаме от разнообразните испански закуски и напитки. Накратко съчетавахме полезното с приятното. По време на престоя ни там имахме възможност да наблюдаваме полската работа на колегите от Пиринеите.
В един от дните имаше организирано посещение на центъра на Валенсия. Под формата на игра, в която всеки посетен обект носеше нова загадка за разрешаване, обиколихме по-важните исторически забележителности. Накрая по-бързият отбор, естествено, спечели.
Характерна за всяка среща на IGSM е вечерта на традициите. На нея всяка държава участник в срещата показва свои характерни обичаи и ястия. Нашата група успя да нажежи купона с коктейли “Облак” и характерни български мезета.
Предвидената в програмата разходка с лодка беше на път да се провали заради лошото време, но ние като истински геодезисти, които не се плашат от капризите на времето, разтворихме чадърите, сложихме дъждобраните и се качихме на лодките
Последната си вечер в завладяващата Валенсия прекарахме в страхотния и доста изискан ресторант Monte Orandi.
След ресторанта вечерта си продължихме в местна дискотека, където купонът достигна много високи градуси. Мисля, че това се чете и по нашите лица.
На тази среща спечелихме много нови приятели.
Приятели на нас и приятели на България.

{gallery}sn_stari_br/mej:850:638:1:0{/gallery}

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us