Геодезия

Награди за най-добри проекти на американското общество на ландшафтните архитекти


Наградите за ландшафта архитектура по света не са толкова много, колкото онези за архитектура и дизайн. Едни от най-престижните призове се дават от Американското общество на ландшафтните архитекти (ASLA). В момента тече конкурсът за наградите за 2011 г., които са разпределени в няколко раздела – общ дизайн, дизайн за жилищни квартали, анализи и планиране, комуникации, изследване, ключови проекти.

 

Общ дизайн

 

През 2010 г. наградата за отлично постижение в категорията общ дизайн е за парка Хутан, в Шанхай, Китай. Паркът е построен в бивш индустриален район на река Хуангпу, където водата досега е била замърсявана. Освен възстановяването на мястото и създаването на приятна атмосфера, архитектите изграждат пречиствателна станция, която да пречиства замърсените води.

Паркът е разположен на 14 хектара терен, принадлежащ преди на фабрика за преработка на стомана. Той е превърнат в приятно място, където могат милиони посетители да намерят отмора.

006_01.jpg

Общ план на парка

006_02.jpg

Пречистването на водата

006_06.jpg

По реката

006_15.jpg

В градините с разклоняващите се пътеки

Дизайн за жилищни квартали

Наградата е за квартала Lakeside Retreat, Ню Ингланд. Без особена намеса в естествената среда са изградени жилищни сгради и места за почивка, които създават усещане за спокойствие и близост до природата.

527_siteplan.jpg

Общ план

527_01.jpg

Спа в естествена среда

527_05.jpg

Къщите се губят в зеленина

 

Анализи и планиране

 

Проектът за парка Кигали в Руанда, създаден от архитектите от Денвър, печели наградата за планиране. Той е успешно съчетание от създаване на съоръжения за нуждите на хората, без да се руши естествената среда.

515_13.jpg

Така ще изглежда в бъдеще мястото за живеене.

515_14.jpg

Строителството

Комуникации

Продукцията, посветена на пионерите в архитектурата, на Фондацията за ландшафт и култура във Вашингтон взе наградата за комуникации. В уебсайт са публикувани няколко интервюта с водещи ландшафтни архитекти, които запознават младите с основите на професията.

091_04.jpg

Уебсайтът

 

Изследване

 

Три проекта са признати в категорията „Изследване“ – „Методи за разкриване на старинни гради и пейзажи“ на екип от университета Корнъл, „Да стигнем до минус 80 – проект за ограничаване на газовите емисии“ на Центъра по дизайн за устойчиво развитие на университета в Бритиш Колумбия, Ванкувър, и „Достъп до природата за възрастни старчета – здраве чрез ландшафт“ на компанията Мултиреджионълс, САЩ.

383_09.jpg

Работата на терен в Петра, Йордания

479_06.jpg

Ограничаване на вредните емисиии

564_03.jpg

Общуването с природата в градска среда

 

 

Ключови проекти

 

Като основополагащ пример за бъдещото развитие е избран проектът на Брайън парк в Ню Йорк – пространство, в което стотици хора намират спокойствие и връзка с природата.

403_siteplan.jpg

Планът

403_03.jpg

Строителството

403_09.jpg

След реконструкцията

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us