ГеодезияИзбрано от редактора:

Норвежци заснеха с Lidar част от Северна Македония

Норвежката картографска агенция Кartverket използва въздушно сканиране на Lidar за част от територията на Северна Македония. Получените високоточни цифрови модели ще бъдат на разположение на крайните потребители чрез портал на Lidar.

Високата разделителна способност и точността позволява да се улавят и измерят надземни характеристики на големи площи, включително електропроводи, сгради и кули.

Създадените данни ще бъдат особено полезни и ценни за широк спектър от приложения. Става дума не само за намаляване на риска от наводнения, мониторинг на наводненията и за действия по време на наводнения в зони, изложени на наводнения, но и за намаляване на разходите за инфраструктурни проекти, подобряване на опазването на околната среда и мониторинг и пространствено планиране.

„Този ​​проект на Lidar е сред онези, които може да окажат най-голямо въздействие в Северна Македония“. Това казва Сашо Димески, ръководител на проекти в Агенцията за кадастър на недвижимите имоти (AREC). Проектът отбелязва за първи път, че технологията за картографиране на Lidar е използвана в Северна Македония за събиране на толкова висококачествени геопространствени данни, които са от съществено значение в толкова много области на обществото.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us