Геодезия

Нова компания за стратегически инфраструктурни проектни заработва от юли


Законовите инициативи за създаването на държавното предприятие „Национални стратегически инфраструктурни проекти“ предвиждат то да е напълно работещо към юли 2011 г., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Новото предприятие няма да иззема функциите на агенцията „Пътна инфраструктура“, а ще се занимава с трите най-важни проекта за периода 2014 -2020 г. – магистралите „Хемус“, „Черно море“ и „Струма“. В компанията ще  бъдат интегрирани европейски специалисти, с които българската страна ще съгласува работата си.

През януари бяха установени са над 700 незаконни обекта край язовирите в страната, а до началото на март трябваше да се изготвят заповедите за премахването им, като в края на април, след изкачване на евентуална реакция на заповедите, ще има точен резултат за броя на нарушителите. За да няма съмнение за лобиране или корупция, всички документи за нарушения са качени на сайта на МРРБ.

Министър Плевнелиев коментира пред медиите,  че по време на криза всички умни държави инвестират в две неща – образование и инфраструктура, защото това са най-важните и най-определящите инвестиции за всяка една икономика.

Амбицията на правителството е до края на мандата, т.е. до 2013 г. да направи 288 км магистрали, макар в европейски план тенденцията да е в посока намаляване на приоритетните европейски магистрали, а не в увеличаването им.

През 2011 г. министърът очаква да има общ бюджет от около 1.5 милиарда лева, от които 1 милиард лева да бъдат от еврофондовете.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us