Геодезия

Някои особености около „изчезването и завръщането“ на системата Галилео

Европейската система за спътникова навигация „Галилео“ (Galileo) спря работа за седмица заради техническа неизправност през юли. На 18 юли всичко бе възстановено. Първоначално не бе ясна причината, а ден по-късно бе съобщено, че аварията е „свързана с наземната инфраструктура“ на системата. Единствената услуга, която не е била засегната, е за търсене и спасяване (Search and Rescue – SAR) не е засегната и работи.

Системата за спътникова навигация „Галилео“ стартира през 2016 г. и се очаква да заработи на пълни обороти през 2020 г. Тя има за цел да подобри навигационните услуги на Стария континент и да прекрати зависимостта от американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската Бейдоу. Ще се използва от гражданите, бизнеса, правителствата и военните. В момента навигационната система е в тестова фаза.

Всички потребители на системата са били прехвърлени към американската GPS и са усетени съвсем леки отклонения от точността. Въпросът обаче колко сме зависими от навигационните системи е открит и не е ясно как би действал светът при проблем с GPS например.

Оказва се още, че доста от потребителите на системата са получили съобщението за излизането й от строя няколко дена по-късно, а не веднага. И всичко това е било пиар акция. Съобщението, което получават абонатите, е, че може да се усетят смущения в качеството.

Друг извод е, че всъщност Галилео е дублирана от GPS и дори може да се каже, че няма нужда от нея.

Въпреки това най-важното за Галилео е, че тя е гражданска изцяло, за разлика от трите останали глобални навигационни системи, които във всеки един момент могат да бъдат спрени или точността им да бъде намалена, а това не бива да се забравя, отбелязват експертите.

Същевременно Китай не спира развитието, а напротив – китайската система за глобално позициониране „Бейдоу-3″ (BDS-3) трябва бъде завършена през 2020 г., когато ще включва общо 35 сателита, информира Радио „Китай“. Към момента страната е разгърнала три системи – BDS-1, BDS-2 и BDS-3, за да осигури надеждни услуги за позициониране и навигация за целия свят, съобщи Дзин Шуангън от Шанхайската астрономическа обсерватория на второто изложение Бейдоу, което се проведе в Нанкин. „Традиционните услуги за навигация, които осигуряват сателитите, трудно работят във вътрешността на сгради, под земята, под водата и на някои други локации. Там нашата система дава по-добри резултати“, похвалва се Дзин.

По време на тридневното изложение в Нанкин бяха представени най-новите тенденции, теории, технологии и приложения на Бейдоу. В него участваха над 400 компании от сфери като производството на дронове, безпилотни кораби, картографиране и интелигентна роботика и превозни средства.

Автор

Geomedia Magazine




От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us