Геодезия

Няма по-хубава професия от геодезията!

С лупа и телескоп при младите във Международната федерация на геодезистите FIG

Ева Мария Юнгер, председател и Паула Дейкстра, зам.-председател на младежката секция на FIG

Две млади дами очароваха геодезическата общност, пристигнала в София на работната седмица на Международната федерация на геодезистите през май тази година – това бяха Ева-Мария Юнгер и Паула Дейкстра – „двете ръце” на младежката организация към FIG. Освен с изящество и красота, те увлякоха всички с идеите си и положителния си дух. Ето какво казаха пред Геомедия за бъдещето на професията.

–          Във Facebook споделихте вълнението си от сесията на международната работна седмица на FIG в София „Mapping response contribution for Nepal”. Кажете ни какво беше вълнуващо за вас? Тази сесия не беше в програмата в началото на организираната в България среща, но след трагедията заради земетресението в Непал се наложи тази дискусия. Какво могат да направят геодезистите за такъв вид криза?

–          Първоначално искахме да организираме мозъчен тръст за събиране на идеи и за влиянието върху бъдещето за работата ни във FIG Young Surveyors Network. Но след първото земетресение, което удари Непал, веднага се появи идеята за такава сесия с геодезистите от целия свят. Вече при второто земетресение в Непал бяхме сигурни как да действаме и какво трябва да направим за приятелите и колегите ни. Те са в много тъжна и трудна ситуация, борейки се за основните нужди във всекидневието си, изпълнени с тъга за техните близки и отчаяние за бъдещето.

Идеята зад тази сесия беше да се повишим осведомеността за това колко лесно всъщност можем да помогнем и да направим нещо от разстояние, използвайки уменията и знанията ни на геодезисти. Сесията беше много добре прието и присъстваха около 60 млади хора, както и представители на различни предприятия. Горди сме, че тези участници ще помогнат и ще привлекат други експерти в тази инициатива.

–          Управлението на кризите се превръща в част от нашия живот. С какъв тип експерти работите в тази област?

–          Ние всички геодезисти от различни възрастови групи по целия свят сми наясно с нашата важна роля при управлението на кризи. Следващата работна седмица на Международната федерация на геодезистите ще е в Крайстчърч, Нова Зеландия, през 2016 г. Знаете, че градът е особено чувствителен по тази тема. (През 2011 г. градът бе ударен от земетресение, при което загинаха десетки граждани, последваха пожари и наводнения, бел. ред.)

Също така като млади геодезисти в рамките на тази работна седмица ще поставим и темата „Възстановяване от бедствия „, като се фокусираме върху четири основни задачи, както е споменато в документ №38 на FIG, „Приносът на геодезическата професия при управление на риска от бедствия: събиране на данни за бедствия чрез използване на различни геодезически техники, оценка на риска и управление на мониторинга и системите за ранно предупреждение, като част от ГИС; превантивно планиране на земеползването и управление на земите с помощта на GPS / GLONASS или тахиметрията”.

Чрез повишаване на информираността по тези теми ние ще сме по-добре подготвени да се справим с управлението на кризи.

Също така бихме искали да подчертаем и да подкрепим бъдещо развитие в областта на управлението на кризи и укрепване на ролята на геодезистите от бъдещето. Геодезистите могат да участват в т. нар. crowdsourced събиране на данни, в проверката и ползването им. (crowdsourced – от английското crowdsourcing, възникнало по аналогия с outsourcing, буквално значи ползване на ресурса на тълпата, но в положителен смисъл означава нова практика за набиране на идеи или данни чрез привличане на голяма група от хора доброволци, организирани онлайн. Проектите обикновено се обявяват публично и всеки човек може да се включи само за лично удовлетворение, чест, слава – бел. ред.)

Геодезистите играят толкова много важни роли при управлението на кризи благодарение на инженерната си подготовка и ориентираното към хората образование.

–          Още един въпрос за вашето представяне в София. Можете ли да обясните каква е вашата идея за ползването на Bitcoin. Как бихме могли да го използват като инструмент за регистрация на сделката на недвижим имот? Какво можем да направим с Bitcoin в нашата работа?

–          В рамките на FIG ние винаги търсим за иновации и как те се отнасят към нашата професия. Системата Bitcoin е нова цифрова технология за обмен на ценности. В по-голяма част от случаите се ползва като виртуална валута, за да се плаща нещо, което се купува. Искахме да проучим заедно с младите геодезисти дали не може да се използва при транзакциите на земя. Една напълно цифрова сделка, без ангажирано трето лице, като нотариус например, който да одобри сделката. Винаги е страхотно преживяване да поканим нашите колеги да мислят извън ограниченията и да се сблъскат с нещо, което те не биха очаквали.

Винаги сме изненадани от дискусиите, които се разгръщат. Така сесията се превръща в храна за мисленето. Имахме много интересни дискусии за плюсовете и минусите и ще видим, докъде ще се развие тази идея.

–          Вие сте младите във FIG, а как работите със „старите“ геодезисти?

Можете ли да ни кажете за малко повече за статистиката – колко млади хора участват в тази организация? Как може един млад геодезист да стане член?

–          Ние и двете сме от самото начало на създаването на тази мрежа от млади геодезисти във FIG. Това представлява една голяма онлайн общност. Във Facebook имаме над 7500 участници в нашата група и 1500 на нашата страница от целия свят. Там ние споделяме новини за мрежата, предстоящи събития и най-новите теми, свързани с геодезията. Важно е, че всеки млад геодезист е свързан с национално сдружение на геодезистите, което членува във FIG. В рамките на тези организации младите работятв тясно сътрудничество с „мъдрите“ стари геодезисти.

app 13 11 YSN Workplan 001

Връзката на национално ниво е много важна, особено за разглежданите въпроси, които са важни за младото поколение. Как точно млад геодезист може да се присъедини към нас – вижте на сайта Http://www.fig.net/organisation/networks/ys/workplan.asp

–          Има ли перспективи за младите хора, които учат геодезия?

–          Разбира се! И двете не бихме могли да изберем по-добра професия от тази! Нашата професия е в центъра на иновациите и технологиите. Това е мястото, където нещата се случват наистина и където можете да повлияете върху тях. Информация за мястото, където се намирате, е ключът за всичко. Не само за правата върху земята, за териториално развитие или за строителство. Може да изброим само няколко теми като анализирането на данни от обществени неправителствени организации или в рамките Appdevelopment (развитието на приложения за мобилни телефони по различни теми).

Смятаме, че е трудно е да се намери друга толкова вълнуваща професия, която е да лежи върху дълга история и все още се развива от година на година.

–          А как решихте да станете геодезисти?

Ева: По случайност. Предполагам, че така е трябвало да стане. Сърцето ми винаги биеше за математиката, физика и разбира се – за хората. Така че аз основно просто посетих представянето на Техническия университет във Виена и специалностите, които той предлага и така се случи. Влюбих се в геодезията. Колкото повече учех, толкова по-сигурна ставах, че това е правилното решение и днес съм вдъхновена от всички възможности, които получаваме чрез такова солидно и задълбочено образование.

Досега се фокусирах върху поземлената администрация, в което мога да работя с хора и в същото време да използвам моите инженерни умения.

Паула: Винаги съм се интересувал от карти и връзката на хората със земята. По време на следването ми открих изкуството за създаване на добри карти и ползата от тях за цялото общество. Работила съм като географски анализатор в областта на събирането и обработването на данни, които хората използват като карти в навигационните им устройства, за да стигнат от А до точка Б. В рамките на работата ми в агенцията по кадастъра в Холандия се уверих, че хората разбират стойността на земята, за тях са важни правата им, важно е да има точни карти, които представят собствеността им.

–          Има ли място за жените в геодезията?

–          Със сигурност! И двете сме жени, а разбиваме геодезията. Насърчаваме всички жени, които се интересуват от геодезия, сериозно да обмислят кариера в тази област.

–          Хареса ли ви София и организацията на конференцията?

–          София е красив град, а от НДК, където се проведе работната седмица, можехме да виждаме слънцето как огрява кубетата на катедралата „Св. Александър Невски”. Имахме и среща с младите геодезисти в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

–          Какво знаехте за България, преди да дойдете тук?

Eвa: Това беше първият ми път в България и наистина много ми хареса. Не знаех много за страната ви и мислех, че едва ли разчета табелите по улиците. Знаех, че българите обичат природата, което може да се види по многото паркове в София. Изумена съм от гостоприемството на хората и красотата на София. Затова със сигурност ще се върна за по-дълго да разгледам страната ви.

Паула: За трети път съм тук, в София, но за първи през пролетта. София е сериозен град, с история и важна роля за много култури. Експозицията в Националния исторически музей е невероятна. Можете да почувстват историята на града в различните части на града. Всеки път като пристигам, научавам по нещо ново за града. И това е моето желание – да се върне отново и да имам време да отидем до Витоша.

–          Познавате ли български геодезисти? Какво мислите за тях и тяхната работа?

–          Покрай организацията на събитията по време на работната седмица на FIG в София се запознахме с няколко геодезисти. Например Георги Златанов е един млад български геодезист, част от екипа за 3YSEM, който свърши невероятна работа. Той наистина помогна много с организацията и сме убедени, че е важно винаги при всяко събитие да се работи в тясно сътрудничество с местните експерти.

–          По какви проекти работите? Ще работите ли с българи в тях?

Паула: Във всекидневието отговарям за европейските международни проекти в Европа. Един от проектите е с акцент върху обмена на най-добри практики за повишаване на GeoSkills. В този проект работя заедно с екип от АГКК и с други български партньори. Продължаваме и дългосрочното сътрудничество с АГКК и с министерството на регионалното развитие и благоустройството. Харесвам българските си колеги, те работят усилено и са готови да предприемат предизвикателствата, точно като правим и ние в младежката секция на FIG.

–          Ако имаnте лупа, какво бихте огледали с нея?

–          И двете виждаме светло бъдеще за нашата професия, за FIG и особено за младите в геодезията. И заедно всички ще работим за това.

–          Имате ли любима фраза?

–          Изречението е на Хелън Келър и гласи така: „Сами можем да направим толкова малко, а заедно – толкова много.”

Повече за нас може да намерите в нашия работен план https://www.fig.net/organisation/networks/ys/workplan.asp.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us