Геодезия

Ограниченията на Брексит принуждават британски производител на сателити да изпраща работа в Европа

Ограниченията на Брексит накараха Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL) да търси сътрудничество от компании в континенталната част на Европа.

SSTL  продължава да бъде единственият дизайнер и производител на полезния навигационен товар на всички сателити на „Галилео“. От компанията съобщават, че след като Великобритания напусне ЕС, ще бъде забранено да тества класифицирани елементи от тях. ЕС потвърди, че Великобритания вече няма да има достъп до класифицираните елементи на „Галилео“, когато напусне ЕС – подчертавайки, че съгласно законодателството на ЕС държавите извън ЕС не могат да имат достъп до публичната регулирана услуга (PRS) на „Галилео“.

„Ние сме въвели споразумение за тестване на континента, ако имаме нужда.“, обясни директорът по навигация на SSTL. Компанията е в разговори с други 3 компании на континента, за да извърши първия класифициран тест, но цялата некласифицирана работа на SSTL ще продължи да се извършва в Гилдфорд.

SSTL участва в „Галилео“ от 2003 г. насам и заедно с немския си партньор OHB System спечели трети договор през 2017 г. за изграждане и доставка на последните 12 спътника. Заради ограниченията на Брексит тя е блокирана от текущото наддаване за четвъртата партида сателити.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us