Геодезия

Олимпиада’2008 в Китай. Или сбъдването на архитектурни мечти

Пекин бе избран за столица на ХХІХ олимпийски игри на 112-ата сесия на МОК в Москва сред конкуренти като Торонто, Париж, Истанбул и Осака. Олимпиадата ще започне на 08.08.2008 г. в осем часа вечерта, като се смята, че четворната осмица ще предположи изключително преживяване.

Планираните от Пекин разходи за форума бяха над 37 милиарда долара, което три пъти повече от летните игри в Атина. Очакват се 50 200 гости, сред които 17 000 спортисти и съпровождащи лица, 4600 членове на Олимпийския комитет, 21 600 журналисти и 7000 представители на фирмите спонсори.

Отпуснатите средства отиват главно за подобряване на инфраструктурата и за инвестиции в архитектурата. Спортистите и журналистите ще живеят в Олимпийското градче, останалите ще бъдат настанени в 112 пекински хотела с три и повече звезди.

Към двете линии на метрото в Пекин са добавени още пет, в северозападната част на града се строи цял нов олимпийски град, в центъра на който се намира Гнездото – един от най-впечатляващите стадиони в света. Освен хотели и ресторанти са създадени и специализирани магазини за чай и коприна, уникален парк, в който в естествен размер са пресъздадени основните забележителности на цял Китай.

Строителството на всички 31 олимпийски обекта отдавна е започнало. Китайското правителство също така инвестира в укрепването и възстановяването на 6 обекта извън столицата и в 59 тренировъчни центрове. Най-впечатляващи са Националният стадион на Пекин – Гнездото и Центърът по водни спортове – Водното кубче.

алният стадион на Пекин – Гнездото струва 423 милиона долара и е дело на Herzog & de Meuron. Капацитетът му е 100 000 души по време на олимпиадата и 

80 000 след нея.

Национален център по водни спортове на Пекин е спортно съоръжение на площ от 70 800 квадратни метра. Дело е на австралийската фирма PNW и английската Ove Arup.

Капацитетът на съоръжението е 17 000 души. След олимпиадата ще бъде намален на 6 000.

Освен това Китай модернизира шосето, което води към северното подножие на най-високия връх в света Еверест. По този начин с автомобил вече може да се стигне безпроблемно до 5200 м. Само след няколко месеца по този път към Чомолънгма – за първи път в историята – ще премине олимпийският огън преди летните игри в Пекин през 2008 г. Това е първата модернизация на 110-километровото шосе със 170 остри завоя, което е направено преди 20 г.

Пекин е разположен между пустиня и море, затова климатът е тежък. Периодът края на юли – средата на август дори е наречен “мън жъ”, което може да се преведе като “горещо с мараня”. По това време е задушно, влажно, топло. Освен всичко от пустинята се изсипват тонове фина прах от пустинята. За да подобрят климата и околната среда през последните години почти всички фабрики и предприятия са изнесени извън пределите на столицата. Освен това наскоро бе съобщено, че в Пекин успешно са успели да предотвратят валеж в опит да осигурят “суха” церемония при откриването на Олимпийските игри. Специалисти от Метеорологичната служба обясняват, че опитите, които са направили и са дали добър резултат, са за предотвратяването на слаб дъжд. За облаците под нула градуса са използвани за охладител от течен азот. При тази стратегия се намалява броят на капките, докато се увеличава техният размер, така се намалява вероятността по-малките капчици изобщо да паднат. При облаците над нула градуса експертите са приложили практиката със засяване със сребърен йодид. При този метод се ускоряват сблъсъка и сливането на капчиците. Така се образува обратна тяга, която потиска формирането на облаци. Дженерал Електрик, световен партньор на Олимпийските игри, ще осигури множество технологии за първата китайска инсталация за преработка на дъждовна вода.

Новата система ще бъде разположена на Националния стадион и ще използва подземни басейни, които преработват до 100 тона дъждовна вода на час. От тях 80 тона могат да бъдат повторно използвани за озеленителни, пожарогасителни и почистващи дейности – директен начин да се намали консумацията на вода на стадиона.

 

 

Пекинската олимпиада има пет талисмана. Това са петте кукли “фу уа”, символизиращи броя на олимпийските кръгове и петте елемента: вода, дърво, огън, земя и въздух. Те представляват панда, тибетска антилопа, лястовица, риба и духът на олимпийския огън. Имената на куклите са Бейбей, Дзиндзин, Хуанхуан, Инин, Нини и са подбрани така, че произнесени поред да образуват фразата “Бейдзин хуанин ни” – “Пекин те приветства”.

Девизът на летните олимпийски игри в Пекин ще бъде “Един свят – една мечта”.

За разлика от  игрите “Сидни 2000″ и “Атина 2004″ в китайската столица не се предвиждат места за паркиране край спортните  съоръжения. Зрителите, които имат билети, ще ползват безплатно градския транспорт. Освен това властите обявиха война на лошата култура и забраниха на местните жители да плюят. За всяко нарушение на тази забрана глобата е 50 юана или 6,5 долара.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us