Геодезия

Още 8 сателита Galileo поръча Европейската комисия

Европейската комисия сключи договор за производството на още 8 сателита от съзвездието Galileo по време на авиосалона Бурже, който се проведе миналата седмица. Изпълнител e консорциум с водеща OHB, а Surrey Satellite Technology ще съблюдават навигационните платформи.

Това е третият договор за производство на сателити Galileo. Първата четворка сателити бе произведена от консорциум, воден от Airbus Defence and Space. Те бяха за фазата „валидиране в орбита“ (In Orbit Validation). Следващите 22 спътника за фазата „пълна оперативна способност“ (Full Operational Capability) са произведени от консорциум отново воден от OHB.

Новата партида ще бъде базирана на предишния дизайн на вече работещите спътници Galileo, като ще бъдат направени леки подобения на базата на опита, както и замяна на излязли от употреба части. Осемте нови сателита ще завършат европейското навигационно съзвездие и ще осигурят резерви в орбита, както и на Земята.

В момента в орбита се намират 18 спътника Galileo, а окончателния вариант на системата ще се състои от 24. До края на годината на борда на Ariane 5 ще бъде изстреляна нова четворка.

В момента Galileo предоставя три вида услуги, чиято достъпност ще продължава да се подобрява. Отворената услуга е безплатна масова услуга за потребители с активирани чипсети. Публична регулирана услуга Galileo е криптирана стабилна услуга за оправомощени от правителството потребители като гражданска защита, пожарникари и полицията. Третата услуга е „търсене и спасяване“, която ще намали времето за намиране на изгубени в морето от 3 часа на 10 минути при засичане на сигнал за бедствие.

Потреблението на тези услуги ще се увеличи с производството на устройства поддържащи Galileo. В момента 17 компании, представляващи над 95% от глобалото предлагане вече произвеждат чипове готови за Galileo.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us