Геодезия

Откриват новата стара крепост в Пещера

Поредният пример за възобновяване на старинни крепости ще бъде официално открит днес – това е крепостта „Перистера“ край Пещера. В нея по оперативна програма „Регионално развитие” са инвестирани 3,5 милиона лева.

Крепостта Перистера (превеждано като гълъбово място) е едновременно кула и църква. На мястото е намерен глинен саркофаг, монети, сечени от император Тиберий II Константин (578-582). Разкрити са и 28 жилищни помещения, в които са намерени много керамика и предмети от бита, включително и напълно и частично запазени делви. През 2012 г. крепостта е обявена за паметник на културата с национално значение.

Двама екскурзоводи и аниматор ще запознават гостите с мястото, а на щат са 8 войници – 4 византийски и 4 български, които ще посрещат посетителите. Техните снаряжения вече са изготвени под вещото око на доц. Петрунова, откривател на мястото. Седем пана и мултимедия ще представят различни епизоди от историята на крепостта. Общинарите ще организират там културни събития, а млади двойки ще могат да се венчаят.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us