Геодезия

Пловдивската община посегна и на Небет тепе

 

Експерти на община Пловдив депозираха идеен проект за реконструкция на Небет тепе в Министерството на културата. Това съобщи кметът на града Иван Тотев. Срокът за одобрение и обратна връзка е три месеца. Стойността на проекта е 3,9 млн. лв. Идеята на общината е да бъдат възстановени части от крепостната стена, както и на 14-метровата квадратна кула.

Това е поредната спорна идея на общината, след решението за реконструкция на Цар-Симеоновата градина, което е в разрез с желанието на гражданите и предупрежденията на ландшафните архитекти. Този път срещу пловдивската община се обявиха от Камарата на архитектите (КАБ) в България, които изпратиха декларация до премиера, министъра на културата и общината.

Архитектите предупреждават, че намесите, предвидени в изготвеното до този момент от общинската администрация техническо задание за проектиране, сериозно компрометират паметника, а бутафорното възстановяване на материалната културна среда ще унищожи автентичните стойности на културното наследство на Небет тепе.

Архитектите припомнят, че този подход е в разрез с установените принципи и методи на световната реставрационна наука и практика. С него се нарушават документи като Международната харта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места (Венеция; 1964), Европейската харта на архитектурното наследство (1975), Конвенцията за защита на архитектурното наследство на Европа, (Гранада; 1985), Хартата за защита и управление на археологическо наследство (Лозана; 1990), Eвропейската конвенция за опазване на археологическото наследство (Валета; 1992) и Документа от Нара за автентичността (1994).

 

Цялата декларация на КАБ https://www.kab.bg/a/nav/news/type/1/item/918

 

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • КИГ организира обучителен курс в София
  КИГ организира обучителен курс в София

  Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) организира поредното обучение. Курсът за поддържане и повишаване на професионалната квалификация във връзка с чл.20, ал.4 от ЗКИР, по

 • Конференция за световния ГИС ден
  Конференция за световния ГИС ден

  Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и тази година е през ноември. На 17 ще се проведе онлайн конференция по повода.

 • Геодезистите канят на конференция
  Геодезистите канят на конференция

  От Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) канят днес и утре, 4 и 5 ноември 2021 г. в София на ХХХI Международен симпозиум

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us