Геодезия

Пловдивската община посегна и на Небет тепе

 

Експерти на община Пловдив депозираха идеен проект за реконструкция на Небет тепе в Министерството на културата. Това съобщи кметът на града Иван Тотев. Срокът за одобрение и обратна връзка е три месеца. Стойността на проекта е 3,9 млн. лв. Идеята на общината е да бъдат възстановени части от крепостната стена, както и на 14-метровата квадратна кула.

Това е поредната спорна идея на общината, след решението за реконструкция на Цар-Симеоновата градина, което е в разрез с желанието на гражданите и предупрежденията на ландшафните архитекти. Този път срещу пловдивската община се обявиха от Камарата на архитектите (КАБ) в България, които изпратиха декларация до премиера, министъра на културата и общината.

Архитектите предупреждават, че намесите, предвидени в изготвеното до този момент от общинската администрация техническо задание за проектиране, сериозно компрометират паметника, а бутафорното възстановяване на материалната културна среда ще унищожи автентичните стойности на културното наследство на Небет тепе.

Архитектите припомнят, че този подход е в разрез с установените принципи и методи на световната реставрационна наука и практика. С него се нарушават документи като Международната харта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места (Венеция; 1964), Европейската харта на архитектурното наследство (1975), Конвенцията за защита на архитектурното наследство на Европа, (Гранада; 1985), Хартата за защита и управление на археологическо наследство (Лозана; 1990), Eвропейската конвенция за опазване на археологическото наследство (Валета; 1992) и Документа от Нара за автентичността (1994).

 

Цялата декларация на КАБ https://www.kab.bg/a/nav/news/type/1/item/918

 

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us